Surplus de ''marfa'' pe piata imobiliara

Miercuri, 01 Februarie 2006, ora 02:44
1317 citiri

Bucurestenii cu datorii mari la intretinere si-ar putea vinde apartamentele. Compania RADET a anuntat ca ii va da in judecata pe rau-platnicii care nu si-au achitat facturile de apa calda si termoficare. Ramane sa urmarim efectele acestei decizii.Numerosi bucuresteni isi vand locuintele, se muta la altele mai mici si cu diferenta de bani obtinuta achita restantele de plata pentru caldura si apa calda. Pentru domeniul imobiliar, fenomenul inseamna un surplus de "marfa" pe piata, fapt ce coboara preturile existente cu cateva procente, in special la apartamentele cu trei sau patru camere.

Restante de 85 milioane lei

E posibil ca spre sfarsitul acestei ierni sa asistam la intrari masive pe aceasta piata. Compania RADET a amenintat ca ii va da in judecata pe rau-platnici, mergand pana la a cere evacuarea acestora din locuintele ocupate. Deocamdata, agentii imobiliari nu au remarcat o panica deosebita, dar umaresc cu atentie evenimentele.

La inceputul acestui an, aproape jumatate din cele peste 10.000 asociatii de proprietari aveau datorii la RADET de circa 85 milioane lei, cifra ce echivaleaza cu totalul facturilor pe o luna "rece".

Dintre asociatiile cu probleme, vreo 300 aveau restante insumand aproximativ 11 milioane lei. Nu aceste organizatii vor fi chemate la tribunal, ci proprietarii - persoane fizice. Sistemul de termoficare din Capitala (incalzire si apa calda) cuprinde aproape 600.000 apartamente cu peste 1,2 milioane de locatari.

Datoriile mentionate sunt calculate inainte de a se produce scumpirile anuntate, care probabil vor fi in jur de 20%.

Conform estimarilor Ligii Asociatiilor de Proprietari, in ianuarie si februarie se vor inregistra urmatoarele cote lunare la intretinere: o persoana intr-o garsoniera - intre 175 si 200 lei; doua persoane in doua camere - intre 300 si 350 lei; trei persoane in trei camere - intre 400 si 450 lei.

Si totusi exista apartamente ieftine

Lumea se tot plange ca preturile caselor au explodat, dar o privire aruncata pe mica publicitate ne convinge ca zonele ieftine din Bucuresti sunt parca tot mai ieftine. Pe site-ul www.anuntul.ro, observam ca langa Piata Giurgiului se gasesc trei camere si la 35.000 euro, iar pragul de 50.000 euro este depasit tot mai rar.

Preturile sunt tot mai diferentiate in Bucuresti si chiar in interiorul aceluiasi cartier. In zone ca Balta Alba, Colentina, Crangasi, Drumul Taberei, Brancoveanu, locuintele cu trei camere oscileaza intre 45.000 si 60.000 de euro.

Intervale mai ridicate (de la 50.000 la 80.000 de euro) se intalnesc in zone mai selecte, cum ar fi Bulevardul 1 Mai sau Tineretului. Recordurile se inregistreaza in Centrul Civic, in jurul pietelor Unirii si Alba Iulia, unde apartamentele cu trei camere costa intre 90.000 si 150.000 de euro.

Razboi declarat incapatanatilor care nu-si respecta obligatiile

Directorul general al RADET, Virgil Ramba (foto), nu glumeste. El e decis sa apeleze la justitie pentru a recupera banii de la datornici. "Nu ne vom razboi in instanta cu nevoiasii lipsiti de mijloace materiale, ci cu rau-platnicii care se incapataneaza sa nu se achite de obligatii", a declarat Ramba.

In Bucuresti exista 294 asociatii de proprietari cu restante de plata de peste 11 milioane lei. La tribunal nu vor fi chemate asociatiile, ci direct consumatorii. Conducerea RADET are si alte metode, cum ar fi colaborarea cu firme de avocatura specializate pe recuperari de datorii.

Acestea le aplica persoanelor vizate tot felul de tratamente dure, de exemplu ii impiedica sa ia credit de la banca sau chiar sa obtina un loc de munca, vorbind cu managerii sa nu-i angajeze.

Lucrurile stagneaza, deocamdata

Agentiile imobiliare cu sediile prin diferite cartiere au cel mai mult de munca atunci cand oamenii cu venituri reduse incep sa vanda apartamentele in care stau, pentru a cumpara altele mai ieftine, dar cu cheltuieli de intretinere mai scazute.

Una dintre aceste agentii este Imn, amplasata pe Bulevardul Dinicu Golescu, in apropierea Garii de Nord, si condusa de directorul general Ilie Calofir.

"Deocamdata, piata stagneaza, populatia nu s-a alarmat. Acum se vand locuintele libere, achizitionate ca investitie, si cele in care au stat persoanele care se stabilesc in strainatate. Se intampla frecvent ca unii bucuresteni sa se mute in apartamente mai mici si cu diferenta de bani incasata sa-si achite datoriile, dar in aceste zile nu se observa o amplificare a acestui fenomen", a afirmat Ilie Calofir.

Valentin Gros

BANII NOSTRI - COTIDIAN ONLINE DE FINANTE SI AFACERI