Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Radet ar putea intra in ograda Electrocentralei Bucuresti

Radet ar putea intra in ograda Electrocentralei Bucuresti

Locuitorii Capitalei ar putea primi caldura si apa calda incepand din primavara anului viitor, direct de la Electrocentala Bucuresti. Luand in considerare datoriile de aproximativ 7.000 de miliarde lei vechi ai Regiei Autonome de Distributie a Energiei Termice catre cel mai mare producator de energie termica ELCEN Bucuresti, reprezentantii Ministerului Economiei si Comertului (MEC) se gandesc la executarea silita a Radet.

Ministrul economiei, Codrut Seres, ne-a declarat ieri ca recent i-a propus primarului Capitalei, Adriean Videanu, ca Radet sa treaca de anul viitor in subordinea societatii Termoelectrica pentru o mai buna colectare a facturilor si o eficienta mult mai buna a sistemului, astfel incat consumatorii sa fie multumiti. "Este o solutie pe care i-am propus-o dlui Videanu si a fost de acord", ne-a spus ministrul de resort. El a mai precizat ca, din cele 7.000 de miliarde de lei datorii, presedintele Radet, Virgil Ramba, si-a luat sarcina ca, pana la sfarsitul acestei luni, sa achite aproximativ 2.000 de miliarde de lei. In cazul in care Radet va fi preluata de Elcen Bucuresti pentru o mai buna functionare si distributie a energiei termice, asa incat consumatorii sa nu mai suporte pierderi de sistem de aproximativ 30-40%, ministrul Seres ne-a mentionat faptul ca va incerca sa restructureze regia. "Pe de alta parte, este nevoie de investitii, dar nu poti face nimic fara un cadru de reglementare care sa-ti confere aceste drepturi", a mai explicat Seres. Pe langa aceste procese, oficialul MEC a reamintit posibilitatea de a avea un management strain la Radet sau chiar sa fie privatizata. Aceeasi problema se pune si la nivelul municipiului Galati, unde Apaterm nu si-a achitat datoriile, in valoare de peste 2.000 de miliarde de lei, catre producatorul de energie. In acest caz, ministrul Seres a precizat ca a dispus deja executarea silita a societatii de distributie in cazul in care autoritatile locale nu vor gasi solutii de plata a datoriilor.

Reorientarea subventiilor, un pas greu pentru autoritati

Tinand cont ca organismele internationale au solicitat ca incepand din anul 2007 statul sa nu mai subventioneze energia termica, autoritatile au decis ca anual, pe o perioada de trei ani, subventia sa fie redusa cu circa 30%. Dar acest lucru nu se face cat ai pocni din degete. Ministrul delegat pentru coordonarea activitatilor din domeniul economic, Gheorghe Pogea, este de parere ca aceasta noua masura nu trebuie privita ca pe o diminuare a subventiei, ci mai degraba ca o reorientare a acesteia. "Incercam sa facem in asa fel incat sa reusim sa modernizam sistemul national, astfel incat sa acoperim pierderile si sa aducem consumatorul in situatia de a plati doar ce consuma", a spus Pogea. Potrivit acestuia, subventia este, la ora actuala, formata din sumele provenite din TVA (7.500 miliarde lei vechi pentru 2005), sume de la bugetele locale - 6.000 de miliarde si ajutoarele date persoanelor cu un castig sub venitul minim garantat. Pogea a subliniat ca, in prezent, circa 70% din energie este produsa in sistem de cogenerare, in timp ce restul provine de la centralele de cvartal. "Pentru inceput, vom investi circa doua miliarde de euro in urmatorii trei-patru ani pentru reabilitarea reala a sistemului termic, si aici vorbim de cele peste 1,8 milioane de apartamente aflate in evidenta".

Saptamana viitoare, guvernul va decide majorarea gigacaloriei

Desi discutia despre majorarea pretului national de referinta la energia termica cu circa 20% a inceput inca din vara acestui an, numai saptamana viitoare membrii guvernului vor finaliza proiectul de act normativ. "Masura de diminuare, de reorientare a subventiei in zona de investitii de modernizare a fost discutata in sedinta de guvern, insa o decizie in acest sens va fi luata cel mai probabil saptamana viitoare", a spus ministrul economiei, precizand faptul ca proiectul este inca in analiza, intrucat reprezentantii cabinetului Tariceanu au solicitat date precise si concrete. In prezent, la nivel national se consuma aproximativ 16,9 milioane de gigacalorii anual, potrivit ministrului Pogea, pretul de referinta fiind de 896.000 de lei.

Ciprian Mailat

Curentul

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 922 ori