Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Om bogat, om sarac pe piata imobiliara

Om bogat, om sarac pe piata imobiliara

Dezechilibre majore zguduie "real-estate"-ul romanesc. Stiti ce se intampla in Pantelimon, Berceni sau Militari, in viziunea unui studiu de specialitate? "Semi-ghettoizare"!

La cumpana dintre ani, se fac bilanturi, se lanseaza previziuni. In privinta pietei rezidentiale, specialistii s-au pus de acord: ultimii trei ani au adus scumpiri destul de puternice, iar 2006 va fi mai bland, cu cresteri usoare de pret sau chiar cu ieftiniri. Majoritatea firmelor de profil confirma acest trend, difera numai procentajele exprimate, dar si acestea intr-o plaja "stransa": la preturile apartamentelor, acestea se inscriu intre plus si minus 10%. La terenuri se asteapta salturi spectaculoase, de 50% si chiar mai mult, in conditiile unor valori inca joase (cu precadere la loturile agricole), intr-o tara care numara zilele pana la aderarea la Uniunea Europeana.

Ca peste tot in lume, in acest sector al vietii economice e aproape imposibil sa dai cifre exacte, chiar si atunci cand te referi la ce a fost, nu la ce va fi. Statisticienii profesionisti nu pronunta date precise privind evolutia imobiliarelor, un domeniu foarte divers.

Semnale de alarma

Aceleasi realitati sunt reflectate si in studiul publicat recent de SGA - Institutul de Consultanta Imobiliara. Documentul mai trage, insa, si cateva semnale de alarma: avalansa scumpirilor a produs dezechilibre ingrijoratoare si a condus la situatii de-a dreptul incredibile, unele proprietati din Romania fiind mai costisitoare decat cele din Occident. "Ca si ieri, si poate nu ca si maine, directiva de inaintare este de a face pe saraci si mai saraci, iar pe bogati si mai instariti", declara Artur Silvestri, directorul general al SGA. El nu se sfieste sa vorbeasca despre o "semi-ghettoizare", spre care se indreapta "cartierele traditional muncitoresti, precum Pantelimon, Berceni, Militari, Drumul Taberei, Balta Alba". Fenomenul a fost provocat, crede Silvestri, de "plafonul de preturi ce vor mai creste sau scadea cu pana in maximum 5-8 % (in functie de soliditatea creditului ipotecar)".

In anii '90, tara noastra se regasea printre recordmenele Europei la rata anuala a inflatiei (la calculul careia nu se ia in considerare evolutia de pe "real-estate"). Imobilele, care in aceasta perioada "statusera cuminti", aveau sa ne plaseze pe aceeasi orbita cativa ani mai tarziu, tocmai cand inflatia se potolise, trecand la cote mai rezonabile. "Cresterile de preturi pentru locuinte in apartamente de bloc au fost, in numai doi ani, (iulie 2003 - iulie 2005) de peste 250%, in Bucuresti, si de peste 150-200% in majoritatea municipiilor din Romania. Aceasta escaladare nu s-a produs nicaieri in Europa, in ultimii 15 ani si intr-un interval atat de scurt", se arata in raportul intocmit de SGA.

Solutii de criza

"Daca statul ar fi sustinut constructia de cladiri cu dobanda scazuta, de exemplu printr-o Casa Nationala pentru Locuinte ieftine, combinand principiul romanesc al anilor '30 cu principiul austriac al bancii populare, efectul ar fi fost imediat si vizibil. Aceasta spre a nu mentiona tot atat de traditionala solutie a caselor de firma, practicata si la noi in vremea lui Carol al II-lea si care incuraja companiile sa construiasca, din fonduri reportate din impozitul datorat, locuinte pentru salariatii proprii, ulterior platitori de chirie plafonata", se afirma in raport.

In vremurile noastre, s-a mers pe "exeprimentul ANL", care iata ca deja se intinde pe trei mandate de legislatura (a demarat in perioada 1996-2000). Acest sistem insa nu prea a rezolvat problemele generate de criza locativa. Locuintele sunt inca scumpe si putine, practic inaccesibile pentru o mare parte din populatie. In plus, unele terenuri pe care ANL a construit (sau intentiona sa inceapa lucrarile) au fost revendicate de fostii proprietari.

Diferente bizare pe axa Pipera-Paris

In Bucuresti, preturile apartamentelor de cartier muncitoresc depasesc cu aproape 50% preturile din Sofia si se apropie de cele din Belgrad, capitala unei tari aflata intr-o criza imobiliara fara precedent, deoarece a trecut printr-un razboi. O valoare de 40.000 euro pentru un apartament modest cu doua camere, utilizat de o familie cu copii, traduce mai mult decat intregul venit al acestei familii timp de 120 de luni, adica pe zece ani, fara ca in acest timp sa existe posibilitatea sa cheltuiasca macar un leu, nou sau vechi.

In acelasi timp, piata asa-numita de lux a atins cote incredibile. In satul miliardarilor, Pipera, exista in mod curent vile care se vand cu 2,5- 4 milioane de euro, piata aratand si proprietati care se negociaza la cote absurde de pana in 10 milioane de euro. In aceast? vara, pe coperta celebrei publicatii imobiliare "Proprietes en France", oferta sezonului era un splendid castel din secolul 19, perfect conservat, avand peste 40 de incaperi, o tinuta ireprosabila prin asezare si stil arhitectural, ca si prin asezarea in mijlocul unui parc de peste 8 hectare; aflat in apropiere de Paris, acesta se putea cumpara cu aproximativ 8 milioane de euro.

Artur Silvestri, director general al SGA Romania

Oradea: achizitii cu avans redus

Au inceput sa se vanda primele case din ansamblul Europa, construit de compania Impact la Oradea. Complexul numara 312 loturi, avand suprafete cuprinse intre 115 si 180 mp. In perioada 1 decembrie 2005 - 1 ianuarie 2006, avansul necesar achizitionarii unei vile a fost redus la 15%. Imobilele sunt de tip P+1, iar preturile lor pornesc de la 2,3 miliarde de lei, inclusiv TVA. Dintre cele peste 60 de vile vandute, primele 10 au fost deja predate beneficiarilor la cheie, anunta un comunicat al firmei. Investitia totala pentru complexul Europa se ridica la 18 milioane de euro.

Promisiune: caldura mai ieftina

"Prin proiectele de modernizare si reabilitare a sistemului de energie termica aplicate in Bucuresti, vom ajunge ca in urmatorii patru ani, factura la energia termica sa scada cu 15%", a declarat, intr-o emisiune radiofonica, Virgil Ramba, directorul general al Regiei Autonome de Distributie a Energiei Termice Bucuresti. RADET deruleaza, in parteneriat cu Primaria Capitalei, trei credite cu finantare externa. Unul dintre credite, finantat de Banca Europeana de Investitii (BEI), in valoare de 70 milioane de euro, vizeaza modernizarea a 24 de puncte termice si a doua retele magistrale mari.

Popesti-Leordeni: 70 euro/mp

Un teren aflat in Popesti-Leordeni, la intrarea dinspre statia de metrou IMGB 1, este oferit la 70 euro/mp, anunta site-ul www.imobiliare.run.ro. Terenul este lotizat astfel: doua parcele de cate 500 metri patrati, cu deschidere de 19 m; alte doua de cate 600 mp, cu deschidere de 23 m; doua loturi de 700 mp cu deschidere de 27 m, si patru loturi de cate 1.000 mp cu deschidere de 26 m. Drumul de acces la aceste loturi are o latime de 6 metri,iar suprafata totala se imparte in cota indiviza pentru fiecare lot (deci care nu poate fi vandut decat unui singur cumparator).

Valentin Gros

Banii Nostri

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1020 ori