Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Importatorii de centrale termice acuza regiile de tip RADET de concurenta neloiala

Importatorii de centrale termice acuza regiile de tip RADET de concurenta neloiala

Cei mai importanti actori de pe piata au constituit Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Centrale Termice. Ei afirma ca vanzarile de aparate pe piata interna au scazut la jumatate in perioada aprilie-iunie 2004.Producatorii si importatorii de centrale termice de apartament acuza regiile autonome de distributie a energiei termice de concurenta neloiala, motiv pentru care vanzarile de aparate pe piata interna au scazut la jumatate in perioada aprilie-iunie din 2004 fata de aceasi perioada a anului trecut.

Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Centrale Termice (APICT) a anuntat ieri oficial, prin intermediul unei conferinte de presa, constituirea sa ca organizatie avand ca scop protejarea si reprezentarea interesele economice, industriale si comerciale ale companiilor membre.

Presedintele APICT, Klaus Hornoff, a declarat, cu aceasta ocazie, ca reducerea semnificativa a vanzarilor, dupa patru ani de crestere constanta a pietei, este efectul "franelor" si al "piedicilor" realizate de unele "grupuri de interese". Reprezentantii asociatiei acuza autoritatile ca incearca sa limiteze numarul debransarilor, incalcand, astfel, dreptul populatiei de a opta pentru modalitatea dorita de asigurare a confortului casnic.

"RADET (Regia Autonoma de Distributie a Energiei Termice din Bucuresti, n.r.) a redus artificial productia si importul de centrale, limitand dreptul cetatenilor la o alternativa la sistemul centralizat si necompetitiv", a aratat, la randul ei, Mariana Kober, membru in consiliul director al APICT. "In orice stat democratic, cetatenii au dreptul de a-si alege, fara nici un fel de presiuni sau piedici din partea autoritatilor, sistemul de incalzire care sa le asigure un maximum de conform cu minim de resurse financiare. Iar noi luptam pentru ca acest drept sa le fie respectat", a subliniat APICT.

In acest context, APICT va formula propuneri pentru armonizarea legislatiei romanesti in domeniu cu cea a Uniunii Europene. "Vom demara actiuni si vom face demersuri pe langa autoritatile competente ale statului, pentru sustinerea si dezvoltarea pietei de centrale termice, prin promovarea unor politici adecvate, in concordanta cu normele europene din domeniu", a subliniat Hornoff. Potrivit avocatului Constantin Vladimir Florea, in linii mari, legislatia in domeniu nu contine prevederi care sa afecteze concurenta, insa modul in care este pusa in aplicare, in special de catre autoritatile locale, in subordinea carora se afla regiile de termoficare, determina aparitia unei concurente neloiale.

Presedintele APIC apreciaza ca utilizarea centralelor termice nu este periculoasa, cu conditia respectarii tuturor prevederilor legale in domeniu, insa a atras atentia asupra calitatii nesatisfacatoare in care este efectuata, de multe ori, instalarea aparatului, precum si a unitatilor intrate pe piata ilegal, "la negru".

Klaus Hornoff a spus ca din cele peste 200.000 de centrale comercializate anul trecut in Romania circa 10% au fost introduse ilegal pe piata. Totodata, ca urmare a numarului mare de acte si aprobari pe care populatia trebuie sa le prezinte pentru a primi aprobarea de debransare, multe dintre aparatele vandute nu au fost inca montate. Potrivit datelor Ministerului Administratiei si Internelor, sustine APICT, in 2004 au fost debransate de la sistemul centralizat de incalzire, la nivel national, 775.000 de apartamente, fata de 581.000 anul trecut si 605.000 in 2002.

APICT reuneste 17 dintre cei mai importanti producatori si importatori de centrale: Buderus, Black Sea Suppliers, Ferroli Romania, Hornoff Trade Consult, Immergas, KGK Konsimpex, Kober, Meda, Primex Import Export, Riello Group, Romstal, Robert Bosch, Secpral Pro Instalatii, Termomax, Trust Eurotherm, Viessmann Romania si Westen Termo.

Sursa: Ziua

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1903 ori