Guvernul va sterge penalitatile RADET catre Elcen

Duminica, 30 Octombrie 2011, ora 16:20
1473 citiri
Guvernul va sterge penalitatile RADET catre Elcen

Guvernul e de acord cu stergerea penalitatilor la datoriile RADET catre Elcen, cu conditia ca datoria de baza sa fie platita de primaria Capitalei "intr-un termen rezonabil", a declarat Viceprimarul Capitalei, Mircea Raicu.

"Datoriile RADET fata de Elcen sunt mari - datoria de baza este de 220 milioane euro, iar penalitatile de 250 milioane euro. PDL Bucuresti incearca gasirea unei solutii pentru rezolvarea problemei penalitatilor. Nu se pune problema ca municipalitatea sa nu-si plateasca datoria de baza, in discutie intra doar stergerea penalitatilor", a declarat Raicu.

Potrivit acestuia, pe 25 octombrie, a avut loc o intalnire intre ministrii Elena Udrea, Ion Ariton si secretarul de stat din Ministerul Finantelor Gheorghe Gherghina, in cadrul careia s-a hotarat declansarea procedurii de stergere a penalitatilor prin negocieri intre cele doua companii.

"Termenul in care speram sa fie aprobat in Guvern un memorandum prin care e aprobata aceasta negociere, este joia viitoare. A fost o decizie politica si economica asumata de PDL Bucuresti si ministrii nostri.. Pentru stergerea penalitatilor, Primaria Bucuresti se obliga sa plateasca datoria de baza in termen rezonabil si sa plateasca la timp facturile curente. Cu alte cuvinte, Guvernul e de acord sa plateasca dobanzile si penalitatile, dar municipalitatea trebuie sa plateasca facturile restante. Noi credem ca in situatia actuala, conditia pusa de Executiv e mai mult decat corecta si ajuta deopotriva RADET si Elcen sa iasa din gaura neagra in care se afla" a explicat viceprimarul. El a adaugat ca se asteapta un punct de vedere din partea edilului Capitalei, Sorin Oprescu, pe acest subiect.

Raicu a explicat ca penalitatile nu pot fi sterse de Guvern, fiind interzis acest lucru conform legislatiei europene. "Solutia pe care ne-a oferit-o Ministerul de Finante este ca ambele companii, si Elcen si RADET (...) sa negocieze, pentru ca ne aflam intr-un moment prost pentru ambele, decat sa nu-ti iei niciun ban si sa scada de tot activitatea, mai bine negociem, vedem ce facem cu penalitatile, stergem o parte dintre penalitati. Nu Guvernul le sterge ci, intr-o negociere intre cele doua companii, urmand sa trecem la o noua etapa contractuala intre cele doua. Deci se renunta la penalitati cu conditia sa imi platesti rapid datoria de baza, sa platesti in mod constant si la timp facturile curente", a mai spus viceprimarul.

#Guvernul datorii RADET Elcen , #stiri Radet