Guvernul amana pentru saptamana viitoare avizul pentru fuziunea Elcen-RADET

Joi, 27 Noiembrie 2014, ora 09:22
1436 citiri
Guvernul amana pentru saptamana viitoare avizul pentru fuziunea Elcen-RADET
Foto: Energynomics

Avizul Guvernului pentru fuziunea dintre Elcen si RADET a fost amanat pentru saptamana viitoare, fiind asteaptat un punct de vedere de natura "pur tehnica" de la Primaria Municipiului Bucuresti, a declarat, miercuri, dupa sedinta Executivului, purtatorul de cuvant al Guvernului, Corneliu Calota.

"Fuziunea dintre Elcen si RADET s-a amanat pentru saptamana viitoare, pentru formularea unui punct de vedere de natura pur tehnica. Deci, nu se pune problema principiului, ci pentru a nu exista niciun fel de inadvertente ulterioare sau neajunsuri", a spus Calota.

El a precizat ca punctul de vedere cerut de Guvern trebuie sa fie elaborat de Primaria Capitalei.

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat recent ca RADET trebuie sa se transforme in societate comerciala pana la sfarsitul anului, urmand ca fuziunea regiei cu Elcen sa se faca "undeva spre martie 2015".

Regia Autonoma de Distributie a Energiei Termice Bucuresti (RADET) este in subordinea municipalitatii, iar Electrocentrale Bucuresti (Elcen), furnizorul de energie termica al RADET, apartine Ministerului Economiei, prin Departamentul pentru Energie.

Noua entitate va fi in subordinea municipalitatii

Noua entitate, care va rezulta in urma fuziunii RADET-Elcen, va fi in subordinea municipalitatii.

Primarul Sorin Oprescu sustine ca fuziunea RADET-Elcen va rezolva problema energiei termice in Bucuresti, in felul acesta urmand sa fie stinse datoriile pe care regia le are la Elcen, iar municipalitatea va controla si coordona atat productia, cat si distributia de caldura si apa calda.

Datoriiile au fost motivul pentru care, recent, bucurestenii din mai multe sectoare nu au avut apa calda cateva zile la rand. Atunci, Distrigaz a redus presiunea gazului dat Elcen, din cauza sumelor pe care le are de incasat de la aceasta. La randul sau, Elcen, care are de incasat bani de la RADET, a limitat gazele furnizate regiei, astfel ca aceasta a fost nevoita sa reduca temperatura apei calde.

Elcen este cel mai mare producator de energie termica din Capitala (90%) si din tara (40%). Societatea asigura si 4,8% din energia electrica produsa la nivel national.

#elcen radet, #bucuresti radet , #stiri Radet