Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Fitch apreciaza performanta bugetara a Capitalei

Fitch apreciaza performanta bugetara a Capitalei

Agentia de evaluare financiara Fitch a confirmat calificativele Bucurestiului si a mentinut perspectiva stabila, considerand ca performanta operationala a orasului este solida, insa a atras atentia ca o crestere a datoriei si a serviciului datoriei ar putea afecta ratingul. "Ratingurile Bucurestiului reflecta performanta sa operationala solida, ajutata de cresterea de pana in prezent a economiei locale, care este una dezvoltata dupa standardele nationale. Calificativele mai reflecta sprijinul financiar si controlul guvernului central, tinand cont de importanta orasului pentru economia nationala", se spune in comunicatul Fitch.


Ratingurile iau in calcul, insa, si datoria in crestere a orasului si riscurile mai mari legate de nevoia de refinantare si de cursul de schimb, pentru in cazul imprumuturilor in valuta, mai considera agentia de rating.


Fitch precizeaza ca ratingul Bucurestiului ar putea beneficia daca administratia orasului continua sa isi atinga tintele bugetare sau daca cadrul institutional al Romaniei se inbunatateste.


In schimb, majorarea semnificativa a datoriei orasului si a ratei datoriei, care ar putea proveni dinspre furnizorul de energie termica Radet, detinut de municipalitate si care are datorii foarte mari, ar afecta ratingul Capitalei.


Fitch noteaza ca bugetul de venituri si cheltuieli este solid, desi fluctuant, veniturile operationale inregistrand o crestere de 40% in 2007, fata de o medie de 18% in perioada 2003 - 2006.


In ciuda cresterii costurilor cu finantarea si majorarii personalului, Fitch se asteapta ca un control bun al cheltuielilor sa mentina performantele orasului la un nivel bun pe termen mediu.


Cu toate acestea, temperarea cresterii veniturilor, pe fondul incetinirii cresterii economice la nivelul tarii, ar putea duce la o scadere a performantei, sustine Fitch.


Economia orasului sustine veniturile Bucurestiului, impozitele generate si colectate la nivelul Capitalei reprezentand 80% din veniturile municipalitatii.


Dupa o crestere medie anuala de 6% in perioada 2003-2007, economia romaneasca da semne de supraincalzire, pe fondul accentuarii inflatiei, volatilitatii monedei nationale si adancirii deficitului de cont curent. Acesti factori ar putea fi agravati de incetinirea economica pe plan mondial.


Cu toate ca sistemul bugetar puternic centralizat al Bucurestiului este sustinut si de stat, care controleaza pozitia financiara a orasului si aproba contractarea de credite, aceasta situatie este o constrangere pentru flexibilitatea bugetara a orasului. Statul controleaza baza de impozitare a capitalei, nivelul taxelor si incasarea principalelor venituri, dar si cheltuieli importante, precum cele cu salariile angajatilor.


Datoria orasului, in totalitate in moneda straina, mai ales in euro, a crescut la 2,3 miliarde de lei la finalul anului trecut, reprezentand 78% din veniturile curente, de la 22% in 2003. Nevoile ridicate de investitii si promisiunile pe care si le-a luat administratia privind imbunatatirea infrastructurii va ridica datoria la 2,7-2,8 miliarde de lei pana in 2010, ceea ce va reprezenta 80% din veniturile curente estimate.


Rata de acoperire a datoriilor si serviciul datoriei ar trebui sa ramana la un nivel solid in anii urmatori, sustinute de performanta puternica prognozata.


Totusi, riscul valutar nu este acoperit in niciun fel si este generat in mare parte de platile obligatiunilor emise in 2005, in valoare de 500 milioane euro, cu scadenta in 2015, ceea ce face ca Bucurestiul sa fie vulnerabil in fata fluctuatiilor valutare si a riscurilor de refinantare, avertizeaza Fitch.


Bucurestiul realizeaza 14,6% din produsul intern brut (PIB) al Romaniei, circa 85% din PIB-ul Regiunii Bucuresti-Ilfov si concentreaza 64,3% din volumul total al investitiilor straine directe in Romania, potrivit presedintelui Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti, Sorin Dimitriu.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 2362 ori