RADET primeste in continuare energie de la Electrocentrale Bucuresti

Vineri, 30 Decembrie 2011, ora 17:40
1541 citiri
RADET primeste in continuare energie de la Electrocentrale Bucuresti

Electrocentrale Bucuresti SA (ELCEN) nu intentioneza sa opreasca livrarea de energie termica pentru RADET Bucuresti, precizeaza, vineri, Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA).

Ministerul Economiei face aceste precizari ca urmare a adresei inaintata de Primaria Municipiului Bucuresti catre minister.

"SC Electrocentrale Bucuresti SA (ELCEN) nu intentioneza sa opreasca livrarea de energie termica catre RADET Bucuresti, la ora actuala, livrarile situandu-se in grafic la nivelul de 26.400 gigacalorii/24 h. Valoarea acestor livrari se ridica la aproximativ 4,5-5 milioane lei/zi", se arata intr-un comunicat.

De asemenea, ministerul precizeaza ca aspectele mentionate nu exonereaza RADET Bucuresti si Primaria Municipiului Bucuresti de plata facturilor care, numai pe anul in curs, se ridica la valoarea de 800 milioane lei energie livrata, facturata si neachitata de RADET Bucuresti.

Reprezentantii municipalitatii bucurestene au anuntat joi ca primarul general Sorin Oprescu s-a adresat institutiei prezidentiale, CSAT, premierului, Ministerului Economiei si SRI pentru a se implica, alaturi de municipalitate, in rezolvarea problemelor privind serviciul public de alimentare cu energie termica din Bucuresti.

Reprezentantii municipalitatii spun ca acest demers este perfect justificat "avand in vedere situatia deosebit de grava, fara precedent si care se perpetueaza de peste 15 ani si care afecteaza profund interesul public si siguranta nationala". Aceasta situatie, mai spun cei din primarie, este determinata de "procedurile abuzive si discretionare ale ELCEN si ale Autoritatii Nationale de Reglementare a Energiei (ANRE)". "Avand in vedere presiunile exercitate de ELCEN si amenintarile repetate de intrerupere a furnizarii energiei electrice catre RADET, primarul general a considerat necesar sa se adreseze institutiilor enumerate mai sus, pentru a gasi cat mai rapid cea mai buna solutie, astfel incat populatia sa nu fie afectata in niciun fel", afirma reprezentantii municipalitatii.

Concret, edilul-sef al Capitalei solicita sprijin privind "aprobarea memorandumului propus de Primaria Capitalei care cuprinde reglementarea relatiilor contractuale (intre RADET si ELCEN), inclusiv anularea penalitatilor absurde si incorecte pretinse de catre ELCEN municipalitatii".

Oprescu mai vrea reconsiderarea contractului cadru dintre ELCEN si RADET, contract "impus de ANRE", precum si "eventuala preluare de catre municipalitate a unitatilor de productie e energiei electrice si termice, respectiv CET SUD, CET VEST, CET Progresul si CET Grozavesti, care ar duce la eficientizarea si optimizarea sistemului energetic, cu imediate consecinte pozitive pentru populatie si pentru bugetul Capitalei".

Primaria sustine ca, incepand din 2008, s-au achitat catre ELCEN peste 400 de milioane de lei din penalitatile la datoriile RADET.

Potrivit viceprimarului general Mircea Raicu, datoria "de baza" a RADET la furnizorul ELCEN este de circa 220 de milioane de euro, iar penalitatile, de 250 de milioane de euro.

La 30 octombrie, acelasi Raicu a declarat ca Executivul este de acord cu stergerea penalitatilor la datoriile RADET catre Elcen, cu conditia ca datoria de baza sa fie platita de primaria Capitalei "intr-un termen rezonabil".

Tot in octombrie, edilii spuneau ca, daca nu vor fi sterse penalitatile, Primaria Capitalei va avea bani de subventii pentru caldura doar pana la sfarsitul anului.

Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB) a aprobat, la 28 noiembrie, o hotarare prin care propune guvernului stergerea penalitatilor la datoria istorica a Regiei Autonome de Distributie a Energiei Termice (RADET) catre ELCEN.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Radet Bucuresti, #Electrocentrale Bucuresti Radet, #energie Radet , #Management