Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Incasarile din timbrul de mediu au fost de circa 733 milioane de lei, anul trecut

Incasarile din timbrul de mediu au fost de circa 733 milioane de lei, anul trecut


Incasarile din timbrul de mediu au fost, in 2013, de aproape 733 milioane de lei, din care aproximativ 570,27 de milioane de lei au reprezentat restituirile de sume pentru vechea taxa auto catre cei care au obtinut hotarari judecatoresti definitive in acest sens, arata datele Administratiei Fondului pentru Mediu (AFM).

Astfel, in anul 2013, AFM a avut incasari totale in valoare de 732.325.750,22 lei, reprezentand incasarile din taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, respectiv timbrul de mediu.

Din acest total, s-a restituit de catre Autoritatea Nationala pentru Administrare Fiscala (ANAF) si AFM suma de 570.276.616,04 lei, ca urmare a hotararilor judecatoresti definitive si irevocabile.

Presedintele AFM, Adrian Gearap, a afirmat, luni, cu ocazia lansarii Programului 'Rabla' 2014, ca estimarile privind incasarile din timbrul de mediu pentru anul acesta ajung in jurul sumei de 750-800 de milioane de lei.

In data de 15 martie 2013 a intrat in vigoare timbrul de mediu pentru autovehicule, din acel moment taxa auto urmand sa fie calculata exclusiv pe baza emisiilor de CO2, inscrise in cartea de identitate a masinii.

Timbrul de mediu se aplica pentru autovehiculele din categoria M1, M2, M3 cu precizarea ca pentru categoria de autoturisme cu norma de poluare Euro5, Euro4 si Euro3 formula de calcul ia in proportie de suta la suta emisia de CO2, iar pentru autoturismele cuprinse in normele de poluare non-euro, Euro 1 si Euro 2 se aplica actuala formula prevazuta prin Legea 9/2012, ce ia in calcul capacitatea cilindrica.

Pe de alta parte, taxa creste pentru masinile Euro3 si Euro4 in cazul versiunilor diesel, intrucat, potrivit Rovanei Plumb, "emisiile din pulberi sunt mai mari in cazul masinilor care merg cu motorina".

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Agerpres
Articol citit de 1221 ori