Evgenii Risovich (Maib) la Quarterly Report: ”Ne ridicăm la toate standardele Bursei de Valori București”

Miercuri, 19 Iunie 2024, ora 14:55
90 citiri
Evgenii Risovich (Maib) la Quarterly Report: ”Ne ridicăm la toate standardele Bursei de Valori București”
Evgenii Risovich, Director Relația cu Investitorii și Sustenabilitate la Maib, la Quarterly Report FOTO Ziare.com

Evgenii Risovich, Director Relația cu Investitorii și Sustenabilitate la Maib, a participat la cea de-a patra ediție a Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB, conferință marca Ziare.com, alături de partenerul principale TradeVille, ce a avut loc în 12 iunie. Evgenii Risovich a vorbit pe scena conferinței despre rezultatele impresionante ale băncii, dar și despre momentul mult așteptat, și anume listarea la Bursa de Valori București.

Maib, cea mai mare bancă din Republica Moldova, cu active de 3 miliarde de euro, a avut, în 2023, un profit net de aproximativ 18,2 milioane de euro: ”Vă voi oferi o scurtă introducere despre Maib. Este cea mai mare bancă din Republica Moldova. Avem 3 miliarde de euro în active, activul nostru net ajungând la o valoare de 421 de milioane de euro. Profitul nostru net anul trecut a fost de 349,3 milioane de lei moldovenești, adică aproximativ 18,2 milioane de euro. Plănuim să ne listăm la Bursa de Valori București. Există un lanț legislativ de care avem nevoie, însă am fost activi în a-i aborda pe investitori”, a spus Evgenii Risovich la Quarterly Report.

Evgenii Risovich a punctat, de asemenea, că Maib a trecut printr-o transformare AGILE, fiind, probabil, singura bancă din Europa de Est care a marcat această bornă importantă.

”Un alt punct important de menționat este că am trecut printr-o transformare AGILE. Suntem probabil singura bancă din Europa de Est care să facă acest lucru, după modelul ING. Acest sistem ne aduce mai aproape de client și ne asigură o intrare mai rapidă pe piață, mai ales ținând cont cât de rapid băncile digitale din domeniu văd deja rezultatele. În ceea ce privește componenta de digital banking, avem peste 33.000 de clienți din sectorul IMM, cifră care cuprinde aproximativ 60% din plaja de clienți a băncii. Maib este o bancă cu experiență de peste 30 de ani”, a explicat Directorul Relația cu Investitorii și Sustenabilitate la Maib.

De ce Maib?

Pentru investitorii interesați de Maib, Evgenii Risovich o serie de puncte forte ale companiei, între care se numără potențialul de creștere rapid al Republicii Moldova, în contextul aderării la Republica Moldova, notorietatea brandului, dar și echipa de management cu foarte multă experiență.

”În primul rând oferă un grad de expunere către o piață foarte interesantă. Este vorba despre o țară care în prezent candidează pentru aderarea la Uniunea Europeană și știm că țările candidat la aderare au un ritm de creștere mult mai rapid în procesul de alăturare la blocul comunitar. Există un ecart pe care îl închid mult mai rapid cu ajutorul investițiilor noi. Acesta este motivul pentru care Republica Moldova este o piață nouă atractivă pentru investiții.

Noi, din poziția de prim jucător în sectorul bancar, suntem aproape de două ori mai mari pe piață decât grupul bancar care ocupă al doilea loc în clasament. Suntem pe primul loc în ceea ce privește notorietatea brandului, încrederea din partea publicului și nu numai. Dezvoltăm o prezență foarte puternică în sectorul de plăți și punem bazele unor ecosisteme sau marketplace-uri precum o platformă de imobiliare unde oamenii își pot găsi noua locuință și unde noi ne promovăm produsele ipotecare.

Avem o echipă de management cu foarte multă experiență, CEO-ul nostru a condus banca la care a lucrat în prealabil pe drumul către listarea la London Stock Exchange – vorbim de o bancă cu capitalizare de piață de peste 2 miliarde de euro –, pentru ca ulterior să devină un nume în mediul bancar cu capitalizare bursieră, să genereze capital pentru investitorii săi și să deschidă foarte multe uși către investitori instituționali. Restul echipei a fost recrutată din felurite companii blue chip nu doar din Moldova, ci și din străinătate”, a mai spus Evgenii Risovich la Quarterly Report.

Super app Maib

Evgenii Risovich a punctat și linia pe care se concentrează compania cel mai mult, și anume sectorul de digital banking.

”Ne dorim să oferim câteva detalii despre sectorul de digital banking, care este linia pe care ne concentrăm cel mai mult acum. 70% din depozite sunt generate online, prin intermediul aplicației, la fel find deschise și 60% din împrumuturile de retail. Sunt cifre comparabile cu jucătorii de top din piețele din Europa de Vest. În același timp, am făcut acest pas către digital fără să sacrificăm nimic din calitatea experienței utilizatorului. Cifrele arată că clienții au favorizat schimbările pe care le-am propus, relația cu aplicația este mai personală, tranzacțiile și procesele se desfășoară mai rapid, multe dintre credite sunt pre-aprobate. Creșterea a fost impresionantă.

Aplicația noastră nu este doar o simplă aplicație bancară, noi o numim un „super app”, deoarece permitem integrarea cu servicii terțe care vor fi utile pentru clienții noștri și vor oferi canale de venituri suplimentare pentru noi, dar și pentru ei”, a explicat reprezentantul Maib.

Listarea la Bursa de Valori București reprezintă un alt obiectiv important, pentru care rigorile sunt bifate: ”În termeni de guvernanță corporativă, pregătindu-ne pentru listarea la BVB, am făcut o evaluare în ceea ce privește politicile de guvernanță și am stabilit că ne ridicăm la toate standardele Bursei de Valori București. Operăm deja ca o companie listată, avem întruniri trimestriale și emitem rapoarte transparente la finalul fiecărui trimestru fiscal”.

(Momentul integral Maib poate fi urmărit între 58:00 și 1:20:15)

Evgenii Risovich a oferit de asemenea un scurt interviu Ziare.com, oferind detalii despre așteptata listare la Bursa de Valori București.

Ziare.com: Toată lumea vă așteaptă listarea la Bursa de Valori București. Cât de aproape sunteți de acest obiectiv și cum vă așteptați să vă primească investitorii retail?

Evgenii Risovich: Vrem să ne listăm la Bursa de Valori București, am făcut publică această intenție. Din păcate nu vă pot spune când, legislația din Republica Moldova nu ne permite să ne listăm acum, dar lucrăm la această listare și facem tot posibilul, dar nu pot oferi un răspuns simplu acum.

Ziare.com: Cum vă simțiți pentru prima oară la Quarterly Report?

Evgenii Risovich: E un eveniment super, cu priveliște foarte frumoasă, publicul foarte interesat de subiect. Noi credem că, în România, investitorii retail reprezintă o forță care mișcă lucrurile și adaugă lichiditate. E un eveniment foarte frumos și noi învățăm de la voi aici.

...citeste mai departe despre "Evgenii Risovich (Maib) la Quarterly Report: ”Ne ridicăm la toate standardele Bursei de Valori București”" pe Ziare.com

#quarterly report, #BVB, #maib, #Tradeville , #Stiri Macroeconomie

Curs valutar

1 EUR = 4.9700 RON

-0.0037

1 USD = 4.5550 RON

-0.0139
  1. Profeție despre viitorul omenirii: România și Polonia, creștere masivă în următorii 30 de ani. "E în interesul strategic al SUA"
  2. Un expert de la Berkeley anunță prăbușirea Rusiei: SUA îl lovesc pe Putin, tăindu-l de la o resursă americană vitală
  3. ANAF vrea să implementeze un sistem fiscal ca în Vest pentru români. Cum va funcționa noul e-Factura pentru persoane fizice și care sunt temerile contabililor
  4. Rețeaua de energie a României, în fața unei schimbări majore. Cine ajunge să plătească pentru dezechilibre și ce soluții avem
  5. O multinațională prezentă în România anunță concedieri în masă. Val de tăieri la nivel mondial
  6. Cea mai impresionantă autostradă din lume, care surprinde prin lățimea ei. Unde a fost construită și câte benzi are VIDEO
  7. O mare putere în panică: Prăbușire a vânzărilor cu 7 miliarde, consumatorii nu mai ”mușcă” momeala
  8. Noi taxe și impozite în România. Anunț teribil de la un fost secretar de stat al Guvernului: „Nu sunt liniștit pentru 2025"
  9. Care este stadiul lucrărilor pe Valea Oltului după aproape o săptămână de la închiderea circulației. Anunțul directorului CNAIR FOTO
  10. Un sat întreg va fi ras de pe fața pământului. În locul său se va deschide o mină de cărbune