Majoritatea lanturilor de hipermarketuri si supermarketuri romanesti au intrat in insolventa

Luni, 23 Noiembrie 2009, ora 16:36
3246 citiri
Majoritatea lanturilor de hipermarketuri si supermarketuri romanesti au intrat in insolventa

Fara exceptie, toate lanturile de supermarketuri cu proprietari romani, au avut in anul 2009 probleme foarte mari, cauzate de criza economica.

"Factorii care au determinat intrarea in insolventa a lanturilor multor supermarketuri si hipermarketuri cu actionariat romanesc sunt multipli, tinand cont atat de contextul macroeconomic si al pietei de retail, dar si de situatia specifica a fiecarei companii", a declarat agentiei MEDIAFAX Andreea Mladin, Business Analyst in cadrul companiei Capital Partners.

Ea a adaugat ca principalele motive ale falimentelor lanturilor autohtone sunt investitiile initiale ridicate, in active fixe si stocuri, necesare in domeniul retail-ului, finantate in principal prin intermediul creditelor bancare si lipsa unei mase critice de magazine.

Acestea s-au concretizat in datorii bancare si comerciale semnificative.

"Puterea mai redusa de negociere, acumularea de stocuri, contracte cu furnizorii de marfuri semnate la preturi si termene de plata pre-criza si incheierea unor contracte de chirie multianuale la preturi ridicate au condus la cresterea pasivelor. Toate acestea, corelate cu contractia usoara a pietei, au creat probleme de capital de lucru, punand in acelasi timp presiune pe marjele de profit", a adaugat Mladin.

De asemenea, mai multe companii, printre care Tnuva si Quadrant Amroq Beverages, imbuteliatorul Pepsi in Romania, au cerut in lunile trecute insolventa firmei Ivet Comprod, care detinea lantul de magazine Ethos, dar Ion Soloman, proprietarul Ivet, a transferat magazinele unei alte societati la care este actionar.

"Atat Tnuva, cat si Quadrant solicita insolventa unei firme care este deja in insolventa. Ivet Comprod nu mai detine deja lantul de magazine Ethos", declara pentru MEDIAFAX Ion Soloman, care detine 95% din Ivet Comprod.

Pe de alta parte, si firmei Ivet Logistic, care, potrivit lui Soloman, detine acum lantul de magazine, i s-a cerut insolventa de catre firma M.G.F Grup, la inceputul lunii septembrie a acestui an.

Lantul Ethos, infiintat in anul 1996, are 26 de magazine, dintre care 10 in Bucuresti, iar celelalte in judetele Arges, Olt, Dambovita, Prahova si Calarasi.

Prima retea autohtona de supermarketuri care a intrat in insolventa la cerere a fost Spar, franciza detinuta in Romania de fratii Ioan si Floare Cuc.

Spar a deschis primul magazin in anul 2006, la Arad, pentru ca in 2009 reteaua sa ajunga la 21 de unitati la nivel national.

La inceputul anului, lantul a inchis magazinul de la Targu Mures, singurul hypermarket pe care il detinea.

Si Trident, companie detinuta de Constantin Mateescu, a fost nevoita sa ceara insolventa in a doua parte a acestui an.

Dupa ce a inchis doua unitati in 2009, lantul Trident mai opereaza doua hipermarketuri la Deva si Sfantu Gheorghe si doua supermarketuri la Sibiu si Medias.

Si reteaua de supermarketuri Primavara, detinuta de Ion Avram, a inchis in vara acestui an unul dintre cele noua magazine, respectiv cel din centrul comercial Euromall din Pitesti.

Robert Negoiță îl atacă pe Nicușor Dan și spune că vrea referendum pentru regulile de urbanism în Bucureşti. "Vii cu fumigene de acest fel"
Robert Negoiță îl atacă pe Nicușor Dan și spune că vrea referendum pentru regulile de urbanism în Bucureşti. "Vii cu fumigene de acest fel"
Robert Negoiţă, primarul Sectorului 3, vrea să propună un referendum cu privire la regulile de urbanism în Bucureşti. El este de părere, însă, că ideea edilului general al Capitalei,...
Creatorul Start-Up Nation, Florin Jianu, a recunoscut: "Nu-și atinge potențialul". Adrian Negrescu, tranșant: "E o problemă de viziune economică"
Creatorul Start-Up Nation, Florin Jianu, a recunoscut: "Nu-și atinge potențialul". Adrian Negrescu, tranșant: "E o problemă de viziune economică"
Dezbaterile referitoare la utilitatea Start-Up Nation continuă. Prin intermediul acestui program, Guvernul își propune să creeze mii de antreprenori, printr-un ajutor de 50.000 de euro,...
#supermarketuri, # hypermarket, # insolventa, # datorii , #stiri Quadrant Amroq