Schimbari in transporturi si logistica ar putea aduce 25 mld. euro la PIB

Miercuri, 18 Mai 2011, ora 14:06
1398 citiri
Schimbari in transporturi si logistica ar putea aduce 25 mld. euro la PIB

Anumite politici adecvate in domeniul transportului si logisticii ar putea adauga pana la 25 de miliarde de euro la PIB-ul Romaniei pana in 2025 si ar putea duce la crearea a 150.000 de noi locuri de munca, sunt concluziile unui seminar international desfasurat la Bucuresti, conform NewsIn.

"Romania, cu pozitionarea sa geografica strategica, ar putea atrage o parte importanta a traficului de marfuri venind din Asia catre Europa Centrala si de Est, daca ar exista un regim fiscal si legislativ adecvat. Am observat deja o crestere solida a exporturilor Romaniei in ultimul an. Suntem increzatori ca daca s-ar adopta politicile necesare in domeniul transportului si logisticii, exporturile Romaniei ar putea sa creasca inca si mai mult, prin adaugarea bunurilor re-exportate provenind din Asia, sau chiar produse semi-fabricate si intermediare care ar fi asamblate in Romania si livrate la export", a declarat presedintele Camerei de Comert Romano-Olandeze si liderul Departamentului de Consultanta Fiscala si Juridica PwC Romania, Peter de Ruiter.

Solutiile propuse de participantii la seminarul de transport si logistica "Romania's next step in becoming the Eastgate Trade Hub of Central and Eastern Europe", pentru a genera beneficii majore pentru finantele publice pe termen mediu si lung au fost: plata TVA la import prin decont pentru toate companiile, indiferent de valoarea importurilor; reprezentarea fiscala globala; oferirea de avantaje suplimentare pentru Agentii Economici Autorizati; vamuirea marfurilor in interiorul tarii; o strategie de transport inter-modal in Romania, precum si educatia in domeniul logistic si al lanturilor de aprovizionare in cadrul Universitatilor din Romania.

In cadrul conferintei s-a anuntat si crearea Romania Black Sea Gateway Association, o organizatie menita sa promoveze dezvoltarea potentialului Romaniei in domeniul activitatilor de re-export, transport si logistica, actionand ca un partener de dialog pentru autoritatile romane, dar atragand totodata investitorii interesati de oportunitatile comerciale, de asamblare, transport si logistica oferite de Romania.

Totodata, s-a anuntat crearea primelor facultati de logistica din Romania, deschise in parteneriat de Universitatile Politehnice din Bucuresti si Timisoara, Universitatea Ovidius din Constanta si Universitatea Fontys de Stiinte Aplicate din Venlo.

"Acest program, finantat partial de catre statul olandez, este un pas important inainte in dezvoltarea capacitatii logistice si de transport a Romaniei, prin crearea unei noi generatii de specialisti in logistica, cu o inalta calificare, care vor folosi practicile si capacitatile logistice de ultima generatie, similare cu cele utilizate in Olanda", a declarat directorul executiv Archicom Romania, Gerard Kuijs.

Seminarul a fost organizat de Archicom, European Gateways Platform, Dutch-Romanian Network, Camera de Comert Romano-Olandeza si PwC Romania.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Grindeanu ademenște Qatarul să investească în transport. Domeniul în care ”UE nu mai alocă fonduri prin programele operaţionale”
Grindeanu ademenște Qatarul să investească în transport. Domeniul în care ”UE nu mai alocă fonduri prin programele operaţionale”
România este interesată de un parteneriat şi de atragerea finanţărilor pe toate sectoarele de transport, le-a spus Sorin Grindeanu, miercuri, 17 aprilie, autorităţilor din Qatar, într-o...
#transporturi, #logistica, #pib, #locuri de munca , #stiri PWC Romania