Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Romania, pe ultimul loc in regiune ca valoare a fuziunilor si achizitiilor pe cap de locuitor

Romania, pe ultimul loc in regiune ca valoare a fuziunilor si achizitiilor pe cap de locuitor

Romania se afla pe ultimul loc intr-un grup de noua state din Europa Centrala si de Est in functie de valoarea fuziunilor si achizitiilor pe cap de locuitor, cu 800 de dolari, valoarea fiind insa pe un trend ascendent, potrivit companiei de consultanta si audit PricewaterhouseCoopers (PwC).

"Daca facem o raportare a valorii totale a fuziunilor si achizitiilor din Romania din ultimii patru ani reiese ca, raportat la numarul de locuitori, avem circa 600 de dolari pe cap de locuitor, nivel ce ne plaseaza pe ultimul loc intr-un grup de noua state din regiune. Spre comparatie, in Cehia media este de 3.200 de dolari pe cap de locuitor", a declarat luni, la lansarea unui raport privind fuziunile, Radu Stoicoviciu, director serviciu consultanta pentru tranzactii in cadrul PwC.

Romania se situeaza pe ultimele pozitii si in ceea ce priveste raportarea valorii pietei de fuziuni si achizitii la Produsul Intern Brut.

"In perioada 2001-2004 acest raport a fost sub 1%, in anul 2005 procentul a fost de 3%, iar in 2006 acesta s-a redus la 2,7%. Media in regiune este de peste 3%, iar in Europa de Vest ponderea valorii pietei de fuziuni si achizitii in PIB este de 7-8%. Din acest motiv ar trebui sa ne asteptam ca atat in Romania, cat si in regiune piata fuziunilor si achizitiilor sa creasca", a spus Stoicoviciu.

El a mentionat ca in Romania mai ales, cresterea pietei de fuziuni si achizitii va fi foarte importanta.

"Asteptarile noastre arata ca nivelul inca redus al pietei, precum si gradul ridicat de crestere economica, existenta unor economii care nu sunt consolidate si a unor conglomerate in economie vor determina o evolutie importanta a pietei de fuziuni si achizitii din Romania, in perioada urmatoare", a precizat reprezentantul PwC.

Valoarea pietei de achizitii si fuziuni realizate pe piata romaneasca a inregistrat o usoara scadere anul trecut, la 5,2 miliarde dolari, de la 5,8 miliarde dolari in 2005, in conditiile in care numarul tranzactiilor a crescut cu 15%, la 134.

Bloombiz
(Sursa: Mediafax)

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 953 ori