Bugetul inghite aproape jumatate din profitul companiilor din Romania

Luni, 10 Noiembrie 2008, ora 14:04
1712 citiri
Bugetul inghite aproape jumatate din profitul companiilor din Romania

Cota de impozit pe profit este de 16%, dar circa 48% din profitul companiilor din Romania merge la bugetul public, potrivit raportului anual 'Paying Taxes 2009' lansat astazi de compania de consultanta financiara PricewaterhouseCoopers Romania.

Expertii PWC au calculat aceasta sarcina fiscala luand in calcul toate taxele pe care trebuie sa le plateasca firma, inclusiv contributiile de asigurari sociale sau impozitele pe dividende.

Acest nivel este comparabil cu cel din alte state europene si este mai mic, spre exemplu, decat in Polonia, unde cota totala ajunge la 70%

Din acest punct de vedere, Romania se situeaza in raportul 'Paying Taxes 2009' pe locul 119 din 181 state cuprinse in aceasta cercetare. La editia de anul trecut a raportului, Romania figura pe locul 107 din 178 de state, cu o cota totala de 46,9 la suta din profit.

Potrivit raportului PWC, Romania se situeaza pe ultimul loc in lume dupa numarul platilor pentru achitarea obligatiilor fiscale pe care trebuie sa le plateasca intr-un an o companie de talie medie.

Romania se claseaza pe locul 181 in lume din 181 de state care au facut obiectul studiului (datele se refera la anul 2007), fata de locul 175 la editia anterioara, care a cuprins 178 de state.

In cursul anului, firmele din Romania trebuie sa efectueze 113 plati pentru obligatiile fiscale. Potrivit editiei anterioare a raportului, o companie din Romania avea de platit 96 de taxe si impozite pe an, situatie care a dus Romania pe ultimul loc in Uniunea Europeana si cu trei pozitii inaintea ultimului loc in clasamentul mondial in ceea ce priveste numarul contributiilor fiscale.

Timpul necesar unei companii din Romania pentru a plati taxele si impozitele intr-un an era, in 2007, de 202 ore, la fel ca in 2006. Dupa acest criteriu, Romania se situeaza pe locul 74 in lume, fata de locul 70 in editia 2008.

Cea mai mare parte a platilor pe care trebuie sa le efectueze o firma din Romania sunt sunt cele legate de forta de munca - 84 din 113 (74 la suta).

Dupa indicatorii agregati - numar de plati, timpul alocat, cota totala de impozitare a profitului - Romania se situeaza pe locul 146 in lume fata de locul 134 cu un an in urma.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...