Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

ANAF nu colecteaza decat 70% din taxe

ANAF nu colecteaza decat 70% din taxe
Romania pierde anual cateva zeci de miliarde de lei din cauza proastei colectari a veniturilor fiscale, sunt de parere analistii PricewaterhouseCoopers. "In Romania se colecteaza doar 70% din totalul taxelor care ar putea fi colectate, fata de alte tari unde procentul este mult mai ridicat. Spre exemplu, in Spania se colecteaza 95% datorita calitatii mai bune a sistemului fiscal", a declarat Peter de Ruiter, partener si liderul departamentului de consultanta fiscala si juridica in cadrul PwC Romania, citat de Ziarul Financiar .


Potrivit acestuia, imbunatatirea sistemului de colectare ar trebui sa reprezinte o prioritate pentru Romania, in conditiile in care statul va avea nevoie de venituri considerabile pentru a putea depasi actuala criza economica.
Daca ar fi colectate si diferenta de 30% din taxele pe care Romania le pierde din evaziunea fiscala sau munca la negru, veniturile fiscale ar fi de peste 107 miliarde de lei (circa 29,3 miliarde de euro).Veniturile fiscale ale bugetului de stat, adica impozitele pe venit, profit, avere, tranzactii, taxa pe valoare adaugata (TVA) si accize, programate pentru anul 2008, sunt de peste 75 de miliarde de lei (circa 20,6 miliarde de euro), potrivit datelor Ministerului Economiei si Finantelor.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1200 ori