Putin a băgat adânc mâna în buzunar: A promis pomeni de 130 de miliarde de dolari

Duminica, 03 Martie 2024, ora 03:00
0 citiri
Putin a băgat adânc mâna în buzunar: A promis pomeni de 130 de miliarde de dolari
Putin a promis pomeni de 130 de miliarde de dolari FOTO: Borsen

Războiul sângeros al Rusiei din Ucraina a trecut în al 3-lea an, iar Moscova nu vrea să cedeze în tentativa sa de a subjuga țara vecină. Acum, Vladimir Putin se pregătește de o nouă mutare importantă din cariera sa politică: al cincilea mandat de președinte. Liderul de la Kremlin a băgat adânc mâna în buzunar, promițând pomeni electorale de 130 de miliarde de dolari, până în 2030.

Prețul pentru promisiunile pe care Vladimir Putin le-a făcut înaintea alegerilor prezidențiale din Rusia din 15-17 martie va totaliza zeci de miliarde de dolari în următorii șase ani, potrivit Bloomberg.

Noile proiecte naționale pe care Putin le-a propus într-un discurs anual ținut joi în Adunarea Federală, împreună cu inițiativele privind îmbunătățirea nivelului de trai și anulări masive de împrumuturi acordate regiunilor ruse, ar putea costa cuferele Kremlinului mai mult de 130 de miliarde de dolari, care nu sunt contabilizate în prezent în buget, estimează analiștii.

O țară se înarmează cel mai mult din lume: Depășește SUA, Rusia, Marea Britanie, China sau Germania

Propunerile lui Putin includ extinderea sprijinului de stat pentru a crește rata natalității și speranța de viață, precum și investiții pentru îmbunătățirea infrastructurii, stimularea dezvoltării tehnologiei și creșterea exporturilor non-petroliere. Mai multe alte idei vizează dezvoltarea resurselor umane, deoarece Rusia continuă să se confrunte cu o lipsă acută de forță de muncă, exacerbată de războiul său din Ucraina.

Rosbank PJSC estimează că „noile” cheltuieli bugetare necesare pentru a aduce la viață planurile lui Putin se ridică la aproximativ 5,7 trilioane de ruble (62,5 miliarde de dolari). Luând în considerare cheltuielile bugetare deja alocate pentru 2024-2026 și costurile suplimentare ale inițiativelor lui Putin, cheltuielile totale ar putea ajunge la 15 trilioane de ruble în următorul său mandat prezidențial, a anunțat Rosbank.

O analiză a lui Dmitry Polevoy, director de investiții la Astra Asset Management, arată că astfel de proiecte ar putea costa Rusia până la 2 trilioane de ruble pe an, sau mai mult de 130 de miliarde de dolari în șase ani.

Documente dezvăluite de americani: Planul secret de pace al lui Putin și condițiile cerute Ucrainei

Aceasta ia în considerare nu numai cheltuielile guvernamentale, ci și o propunere de anulare a două treimi din împrumuturile acordate de la bugetul federal regiunilor Rusiei, precum și investițiile în utilități.

„La prima vedere, nu pare inaccesibil, deși dacă situația economică este mai proastă decât prevăd oficialii, aceasta va necesita căutarea unor surse suplimentare de finanțare”, a spus el.

Bugetul Rusiei este deja sub presiune din cauza cheltuielilor militare ridicate determinate de război, care vor depăși cheltuielile tradiționale mari pentru sprijinul social în acest an.

Un expert britanic îl avertizează pe Putin: Rusia este pe moarte, iar secretul îl știe Germania

În același timp, sancțiunile stricte și în expansiune afectează veniturile Kremlinului din exporturile cheie de mărfuri.

În 2023, Rusia a înregistrat un decalaj fiscal pentru al doilea an consecutiv și se așteaptă ca deficitul din acest an să ajungă la 1,6 trilioane de ruble.

Pentru a face față cheltuielilor suplimentare, Putin a sugerat guvernului să ia în considerare o nouă taxă progresivă pentru a distribui mai echitabil povara acesteia.

...citeste mai departe despre "Putin a băgat adânc mâna în buzunar: A promis pomeni de 130 de miliarde de dolari" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Putin nou mandat presedinte, #Putin alegeri Rusia, #Putin presedinte, #economie Rusia, #Putin economie Rusia, #Putin razboi , #Stiri Macroeconomie