Vand companie de Internet, second hand, usor lovita. Cat valoreaza de fapt Yahoo!

Luni, 18 Aprilie 2016, ora 14:00
5166 citiri
Vand companie de Internet, second hand, usor lovita. Cat valoreaza de fapt Yahoo!
Foto: Wikimedia

Yahoo! este de vanzare incepand de astazi. Ofertele au fost depuse, iar actionarii vor trebui sa aleaga cea mai buna varianta.

Insa, speranta unor castiguri impresionante din vanzarea companiei-pioner a epocii digitale e de domeniul trecutului, deoarece Yahoo! nu mai reprezinta un competitor de temut pentru Google sau Facebook, se arata intr-o analiza Idea Stream.

Costuri prea mari

Conform evaluarii comScore, site-urile gestionate sub umbrela Yahoo!: Yahoo! Finance, News, Search, Mail, Tumblr si Flickr reusesc inca sa cumuleze un trafic de internet care plaseaza corporatia in pozitia a III-a in clasament.

Din punct de vedere al profitabilitatii insa, Yahoo! nu mai reuseste de mult sa aduca un zambet de multumire pe chipurile actionarilor. Fondata in 1994, compania a intrat in declin la inceputul noului mileniu, odata cu criza ".com" care a lovit Statele Unite.

"Nu este ca si cum Yahoo! nu ar genera venituri, dar acestea nu mai reusesc sa acopere cheltuielile", explica analistul Rob Enderle.

Trista realitatea le-a dat batai de cap celor 6 directori generali care s-au perindat in ultimul deceniu la carma companiei si nici Marissa Mayer, actualul CEO al Yahoo, nu are sansa de a rezolva acest puzzle.

O cota de piata redusa

In competitia privind veniturile din publicitatea online, Yahoo! ar putea incasa 2,6 miliarde de dolari, dar aceasta suma reprezinta doar 1,5% din veniturile generate de aceasta industrie, arata o estimare eMarketer.

Grosul de 40% intra in conturile Google si Facebook, cele doua site-uri folosind si algoritmi de cautare mai performanti in gestionarea anunturilor publicitare.

Yahoo1 este ocupanta locului 3 in randul motoarelor de cautare din SUA, dar aceasta reprezinta o cota de piata de doar 13%, Google controland 65% si Bing restul de 22%.

Enderle crede ca Yahoo! ar fi reusit sa obtina mai multi bani daca ar fi mizat pe redirectionarea activitatii spre zona social-media, dupa modelul Facebook.

"Facebook este incredibil de profitabila. Yahoo! ar fi trebuit sa se concentreze mai mult pe a face din comunitatea sa un centru de putere, decat pe informatie", sustine analistul.

Parerea sa este impartasita si Jen DeMayo, co-fondatoare a unui site pentru parintii din zona Washington DC. "Yahoo! nu a fost niciodata favoritul cuiva. Este doar o platforma unde totul a inceput si care nu s-a mai indreptat niciunde", sustine aceasta.

S-a discutat destul de mult despre cine ar putea fi potentialii cumparatori ai Yahoo!, in contextul in care compania nu scoate la vanzare cele mai importante active detinute in prezent: Yahoo! Japonia si stocul de actiuni detinut in cadrul retailerului gigant Alibaba din China.

Verizon, AT&T si Comcast sunt trei dintre firmele care au depus oferte pentru achizitia Yahoo, avand si activitatea in piata online, ceea ce le face sa aprecieze si mai mult datele utilizatorilor care vin la pachet cu preluarea companiei.

Insa, acest lucru nu garanteaza zecilor de milioane de utilizatori Yahoo! ca un eventual comparator se va arta interesat sa fidelizeze publicul consumator.

La fel de bine, compania care a deschis epoca online ar putea fi inchisa si odata cu ea si un capitol din istoria internetului.

#yahoo, #vanzare yahoo, #oferte achizitionare Yahoo, #epoca internet, #venituri publicitate online , #Stiri publicitate online

Curs valutar

1 EUR = 4.9729 RON

0.0013

1 USD = 4.5749 RON

0.0104
  1. Datele personale ale peste 600.000 de clienți Emag, compromise într-o breșă de securitate la o firmă de facturare online
  2. Cum a scăpat China de cel mai mare colaps tehnologic global, provocat de CrowdStrike
  3. Cine e de vină pentru mega-pana IT care afectează companii aeriene, bănci și alte instituții de stat. De la ce a pornit totul
  4. Ungaria ne-a mai dat o lecție. Domeniul în care a devenit mult mai bună ca noi
  5. 5 funcții avansate ale Windows 11 care îmbunătățesc performanța PC-ului
  6. FBI a deblocat telefonul atacatorului care a tras asupra fostului președinte Trump
  7. Câte calculatoare au fost afectate de criza informatică provocată de update-ul CrowdStrike. Anunțul făcut de Microsoft
  8. Veste bună pentru șoferi. Android Auto va permite controlul radioului mașinii în curând
  9. One UI 7: Samsung se pregătește pentru schimbări majore de interfață inspirate de competiție. Ce vrea să împrumute de la Apple
  10. Cea mai recentă actualizare Waze rezolvă o problemă majoră