Piata de publicitate online a fost de 45,5 milioane de lei in primul semestru al anului

Luni, 16 Decembrie 2013, ora 13:00
1582 citiri
Piata de publicitate online a fost de 45,5 milioane de lei in primul semestru al anului

Piata de publicitate online a fost de 45,5 milioane de lei in primul semestru al acestui an, industria telecom mentinandu-si suprematia in ceea ce priveste sumele investite in publicitatea online autohtona in prima jumatate a lui 2013.

Potrivit celui mai recent studiu ROADS, industria telecom isi mentine suprematia in ceea ce priveste sumele investite in publicitatea online autohtona in prima jumatate a anului 2013, contribuind cu 7,3 milioane de lei la o piata de 45,5 milioane de lei.

Conform celei mai recente editii a studiului ROADS, valoarea pietei de publicitate online pe primul semestru al anului in curs a fost de 45,5 milioane de lei, cu 2% mai putin comparativ cu primul semestru al anului 2012.

Topul celor mai mari industrii investitoare este completat la distanta de sectorul bancar (4,4 milioane lei) si auto (4,2 milioane lei).

In privinta formatelor, cele embedded raman de departe cele mai utilizate in publicitatea online in primul semestru al anului 2013, urmate la o distanta considerabila de interruptive formats.

"Legat de dinamica pietei masurate in cadrul studiului, se observa o tendinta de scadere, atat fata de semestrul similar (S1) al anului trecut (2%), cat si fata de cea de-a doua jumatate a anului - S2 2012 (fata de care s-a inregistrat o scadere de 12%). Tinand cont de valoarea raportata de grupul de referinta, scaderea pietei este si mai abrupta - 23% fata de S2 2012 si 17% fata de S1 2012", se spune in comunicat.

Potrivit sursei citate, anul acesta, au fost incluse pentru prima data si o serie de agentii de media, in scopul masurarii investitiilor si in retele externe, nu doar la publisherii autohtoni. Au fost introduse 3 segmente noi: search engines, social media si foreign networks. Astfel, numarul companiilor participante la studiu a ajuns la 23, in conditiile excluderii a 2 companii care nu au furnizat datele in timp util. Acest demers va continua si pentru editiile din anii viitori.

Piata de publicitate online are potential de crestere

"Publicitatea online continua sa aiba un bun potential de crestere pe termen mediu si lung, iar rezultatele pe primul semestru al anului 2013 pot sa fie un incident de etapa, in conditiile in care bugetele de marketing ale companiilor au fost sub presiune in aceasta perioada. Este insa nevoie de mai mult timp pentru ca marketerii sa se deprinda cu posibilitatile oferite de mediul online, iar companiile de media si advertiserii trebuie sa identifice noi modalitati de a livra rezultate cuantificabile clientilor de publicitate online pentru a-i determina sa investeasca in promovare, chiar si in conditiile economice dificile actuale", a declarat Bogdan Belciu, partener, Servicii de Consultanta pentru Management, PwC Romania, firma care deruleaza studiul ROADS pentru IAB Romania.

"Inceputul anului a fost unul foarte prudent in ce priveste investitiile in publicitatea online - asa cum ne dam seama din rezultatele primului semestru, este un an de incercare pentru publisherii locali. Ne asteptam, insa, la o revigorare pentru a doua jumatate a anului 2013, o crestere probabil generata si de perioadele de promotii si stimulare a cumparaturilor. Anul acesta, am introdus in studiul ROADS si agentiile media, iar cele trei segmente noi (search engines, social media si foreign networks) cu siguranta ne vor ajuta sa identificam mai clar structura investitiilor in publicitate online si sa sporim relevanta studiului. Asteptam in editiile viitoare si mai multi participanti din aceasta categorie", a declarat Cristi Petriceanu, presedinte al IAB Romania.

Realizat incepand cu anul 2008, ROADS (Romanian Online Advertising Study) ofera date relevante despre incasarile nete provenite din publicitate online si contorizeaza atat datele furnizate de catre publisherii care vand direct din propriul portofoliu de site-uri, cat si pe cele furnizate de catre regii. Cel mai recent studiu ROADS a fost realizat pentru primul semestru al anului 2013, pe un esantion de 23 de companii, care reprezinta aproximativ 1.280 dintre site-urile existente in Romania.

Raportul complet este disponibil gratuit membrilor asociatiei IAB Romania, impreuna cu raportul similar la nivel european realizat de catre IAB Europe, asociatia europeana in care IAB Romania este membru fondator. Companiile care nu sunt inca membre IAB pot achizitiona acest raport.

IAB Romania a fost creata in anul 2006 si reuneste cele mai importante companii din domeniul publicitatii pe internet: regii de media, agentii de publicitate, furnizori de servicii in domeniul publicitatii online, publisheri autohtoni si filiale internationale. Asociatia IAB Romania este membru al asociatiei IAB Europe (www.iabeurope.eu), participand ca membru fondator la reconfigurarea acestei asociatii in 2008.

#publicitate online, #investitii publicitate, #piata de publicitate , #Stiri publicitate online

Curs valutar

1 EUR = 4.9770 RON

0.0007

1 USD = 4.6403 RON

0.0047
  1. Experții confirmă: Cum să îți îmbunătățești semnalul Wi-Fi. Cele mai importante reguli
  2. Metoda revoluționară prin care cancerul poate fi detectat din timp. Care este rolul inteligenței artificiale
  3. Hoții au furat primul transport de telefoane Realme GT 6. Lansarea dispozitivului, în pericol să fie amânată
  4. Ce înseamnă Google? Surpriza din spatele numelui celui mai popular motor de căutare
  5. Vești bune pentru șoferi! Android Auto lansează o nouă aplicație așteptată
  6. Răspunsurile înfricoșătoare ale unui preot creat de AI. Ce „sfaturi” le dădea robotul credincioșilor
  7. Google Chrome lansează o funcție extrem de utilă, disponibilă pentru utilizatorii de Android
  8. Samsung revine cu noi funcționalități în actualizarea One UI 6.1.1. Ce oferă gigantul tech
  9. Japonia anunță o investigație oficială pe subiectul OZN. Ce incidente au fost raportate în regiune
  10. SpaceX anunță noua antenă starlink ultra-portabilă. Specificații, disponibilitate și preț