Turcia, deschisa la sugestiile Rusiei

Joi, 02 Iulie 2009, ora 13:56
1886 citiri
Turcia, deschisa la sugestiile Rusiei

Turcia "este dispusa sa primeasca propunerile Rusiei" in domeniul energetic, a declarat joi ministrul turc de externe, Ahmet Davutoglu, dupa ce Moscova a propus Ankarei sa participe la proiectul de gazoduct South Stream, relateaza AFP, relateaza NewsIn.

"Suntem dispusi sa continuam negocierile pe chestiuni energetice cu deplina sinceritate si sa primim propunerile Rusiei", a spus el, dupa o intalnire cu omologul rus Serghei Lavrov.

"Credem ca Rusia poate furniza Turciei conditii foarte avantajoase in domeniul energetic", a precizat ministrul turc.

Miercuri, vicepremierul rus Igor Secin a propus Turciei sa participe la proiectul South Stream, concurentul proiectului european Nabucco.

"Am propus Turciei o cooperare in South Stream", a spus el, dupa o intalnire cu ministrul turc al energiei, Taner Yildiz.

"Ruta South Stream nu a fost definitivata inca. Prin urmare, in prezent, este prematur sa spunem pe unde si ce volume din gazul care va trece pe fundul Marii Negre vor fi redirectionate ulterior", a declarat pentru NewsIn biroul de presa al Gazprom.

"In prezent exista cateva variante pentru ruta South Stream pe fundul Marii Negre. Gazoductul va trece prin zona economica exclusiva a Rusiei, Ucrainei, Romaniei si Bulgariei sau a Rusiei, Turciei si Bulgariei. Dar inainte de a decide in favoarea uneia dintre variante, este necesara desfasurarea unor cercetari pe scara larga.

In prezent OAO "Peter Gaz", la cererea Gazprom, desfasoara aceasta activitate, inclusiv organizarea prospectiunilor de recunoastere si de impact ecologic, studierea chestiunii obtinerii permiselor necesare din partea tarilor in zonele lor economice exclusive si in patul maritim unde este posibil sa fie asezat South Stream.

 

#turcia, #rusia, #energie , #stiri Prospectiuni