Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Subdezvoltarea economica, principalul obstacol pentru Kosovo dupa independenta

Subdezvoltarea economica, principalul obstacol pentru Kosovo dupa independenta
Economia subdezvoltata a provinciei Kosovo este principalul obstacol ce trebuie depasit dupa declararea independentei, potrivit analistilor economici, citati de AFP.
Daca comunitatea internationala va inlocui forta ONU cu o misiune a Uniunii Europene in Kosovo pentru a mentine ordinea, masurile de ajutor economic se lasa asteptate. Cifrele oficiale sustin ca Uniunea Europeana a alocat pentru Kosovo intre doua si trei miliarde de euro, dupa conflictul din 1998-1999 dintre fortele sarbe si etnicii albanezi si pana in 2004.

Pe de alta parte, estimarile oficiale sustin ca ajutorul ajunge pana la 11 miliarde de euro pe an. Oricum, sumele nu au dus decat la formarea unei societati de consum, latura productiva fiind neglijata tocmai din cauza statutului incert al provinciei din sudul Serbiei.

Alimentarea cu electricitate este oprita timp de 12 ore pe zi in unele sate, iar infrastructura rutiera este la pamant. Rata somajului este si mai ingrijoratoare, de 45 la suta in total, si de 70 la suta in randul tinerilor. Potrivit unui raport al Bancii Mondiale, circa 37 la suta din cei doua milioane de locuitori ai provinciei traiesc sub limita saraciei cu doar 1,5 euro pe zi.

Intre acestia, circa 15 la suta primesc doar un euro pe zi. 'Unui kosovar din zece ii este foame dimineata si seara', a spus seful reprezentantei din Kosovo a Programului Pentru Dezvoltare al Natiunilor Unite (PNUD), Frode Mauring.

'Circa 1,3 miliarde euro sunt alocate in fiecare an pentru securitatea si administrarea provinciei Kosovo, si numai 135 milioane de euro sunt destinati dezvoltarii provinciei', a adaugat Ad Melkert, secretar general adjunct al PNUD, care a precizat ca este necesara o inversare a proportiei in care sunt alocate fondurile.

Un Kosovo independent va putea insa oferi incredere investitorilor straini interesati de regiune, sustine analistul Mohamed Mustafa, si in acelasi timp va usura accesul economiei la piata financiara internationala.

Potrivit specialistilor, sectorul energetic al provinciei ar pute atrage privirile investitorilor straini, avand in vedere ca rezervele de carbune ai companiei sunt estimate la 15 miliarde tone, iar rezervele minerale ar putea depasi cateva miliarde de tone.

'Rezervele de aur, nichel si crom pot fi superioare estimarilor', sustine Comisia independenta pentru mine si minerale din Kosovo, in urma unui studiu care a relevat si prezenta unor rezerve de aluminiu, cupru si zinc.

'Kosovo dispune de cateva zone de prospectiuni si un numar de companii straine sunt interesate de acest sector', a estimat consultantul Nick Burcham, care a contribuit la realizarea studiului.
Unii analisti sunt mai sceptici, sustinand ca independenta nu va reprezenta un magnet pentr investitiile straine.

'Independenta nu ne va aduce miliarde de dolari. Pentru a relansa economia este necesara relansarea metalurgiei, industriei alimentare si a celei energetice', a spus economistul Ibrahim Rexhepi.

Parlamentul de la Pristina se va reuni duminica dupa-amiaza in sesiune extraordinara, pentru 'declararea independentei Kosovo si pentru votarea simbolurilor', a anuntat duminica premierul Hashim Thaci.
Thaci a afirmat ca sesiunea speciala a parlamentului kosovar va incepe la ora locala 15 /ora 14 GMT/, conducerea provinciei populata majoritar de etnici albanezi urmand sa proclame Republica Kosovo si sa anunte care vor fi drapelul si stema acesteia.

<b>Bloombiz</b>
(Sursa: <a href=http://www.rompres.ro/ target=_blank>Rompres</a>)

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>
Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1439 ori