Sterling: Nu exista temei legal ca statul sa rezilieze contractul

Marti, 28 Aprilie 2009, ora 08:53
1349 citiri
Sterling: Nu exista temei legal ca statul sa rezilieze contractul

Vicepresedintele Sterling Resources Stephen Birrell a declarat, luni, pentru NewsIn, ca nu exista niciun temei legal pentru ca Guvernul sa rezilieze contractul pentru perimetre din Marea Neagra pe care compania le are concesionate.

"Pana in prezent, nu am fost anuntati ca autoritatile romane au vreo problema cu acordul nostru petrolier. Am fost foarte surprinsi de declaratiile facute de Maracineanu, referitoare la "problemele foarte grave care au fost identificate", mai ales pentru ca ne-am intalnit recent si el nu ne-a indicat nicio problema sau vreun motiv de ingrijorare in privinta intelegerii dintre cele doua parti", a declarat Agentiei NewsIn vicepresedintele Sterling Resources, Stephen Birrell.

Potrivit acestuia, Sterling Resources isi continua afacerile si se afla in primele etape ale pregatirii unei evaluari a impactului asupra mediului, in ceea ce priveste perimetrele Doina si Ana.

"Nu avem cunostinta de niciun temei legal pentru ca Guvernul roman sa rezilieze contractul nostru. De fapt, Sterling Resources a urmat intotdeauna indicatiile ANRM in toate aspectele operationale si in toate chestiunile legate de contractul petrolier", a precizat Birrell.

Acesta a mai spus ca va lua toate masurile necesare pentru a-si proteja investitia din Romania si a respecta legea.

Sterling Resources precizeaza intr-un comunicat in luna februarie ca, in cei 11 ani de activitate in Romania, a respectat si a aplicat toate reglementarile prevazute de legislatia Romaniei si a UE si ca a facut investitii directe de circa 56 milioane dolari, in operatiuni de prospectiuni seismice si foraj.

"Sterling Resources a investit in explorarea petroliera in Romania incepand din 1997. In mod specific, pentru lucrarile executate in Marea Neagra am facut investitii directe de aproximativ 56 milioane dolari, in vederea realizarii de operatiuni de prospectiuni seismice si foraj. In total, investitiile efectuate in perimetrele Pelican si Midia, incepand din 1992 si pana in prezent, se ridica la aproximativ 130 milioane dolari.

In plus, Sterling a facut investitii directe de aproximativ 12 milioane dolari in lucrarile de explorare din perimetrul Craiova Sud", a mentionat atunci directorul general al Midia Resources S.R.L. si vicepresedinte al Sterling Resources Ltd., Stephen Birrell.

Presedintele Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM), Gelu Maracineanu, a declarat saptamana trecuta Agentiei NewsIn ca actul aditional nr. 11 la contractul dintre Sterling si ANRM ar putea fi reziliat, ceea ce inseamna ca statul roman ar putea primi 45% din cantitatea de gaze extrasa de Sterling, iar locul ANRM in cadrul contractului ar putea fi luat de Romgaz. "Daca actul aditional 11 aprobat prin Hotarare de Guvern anul trecut incalca prevederile legale, acest lucru ar putea duce la rezilierea actului aditional respectiv.

Asta inseamna ca statul nu ar mai incasa redeventa, ci ar primi 45% din productia de gaze realizata de Sterling", a declarat Maracineanu atunci.

ANRM poate rezilia contractul de concesiune daca Sterling Resources "sisteaza operatiunile petroliere pe o perioada mai mare de 60 de zile, fara acordul agentiei", sau daca "nu respecta prevederile studiilor tehnico-economice de exploatare", ori in conditiile in care "nu isi indeplineste din vina proprie, obligatiile asumate cu privire la termenul de incepere a operatiunilor petroliere", potrivit actului aditional nr. 11 al contractului de concesiune pentru explorare si impartire a productiei, pentru perimetrele XIII Pelican si XV Midia.

De asemenea, ANRM poate rezilia contractul in cazul in care Sterling Resources furnizeaza, cu buna stiinta, agentiei date si informatii false cu privire la operatiunile petroliere sau incalca acele clauze de confidentialitate prevazute in acordul de concesiune, sau daca "Sterling Resources nu achita in termen de sase luni de la data scadenta redeventa petroliera datorata statului", ori daca Sterling Resources "nu realizeaza volumul minim de lucrari prevazute in Acord pentru o perioada data si expirata".

Totodata, ANRM poate rezilia contractul de concesiune cu Sterling Resources daca aceasta companie executa operatiuni petroliere fara autorizatiile prevazute de lege sau daca i s-a retras acordul si/sau autorizatia privind protectia mediului si/sau cea de protectie a muncii.

Contractul pentru explorare, dezvoltare si exploatare petroliera in perimetrele XIII Pelican si XV Midia, intre ANRM si Sterling Resources Ltd., are o durata de 30 ani
, calculati din 1992, si va expira in 2027 (tinand cont de anii in care a fost blocat), dar are dreptul de prelungire de pana la 15 ani, potrivit fostului presedinte al ANRM, Bogdan Gabudeanu.

Titeiul si gazele naturale extrase din fiecare zacamant comercial vor fi masurate dupa iesirea din statiile de separare si tratare.

Sterling Resources este obligata sa plateasca la bugetul statului roman redevente petroliere pentru titei si pentru gaze, intre 3,5% si 13,5%, reprezentand o cota procentuala din valoarea productiei brute extrase, pentru operatiunile petroliere de exploatare a zacamintelor de titei si respectiv de gaze, in functie de cantitatea extrasa.

ANRM a publicat, la inceputul lunii aprilie pe portalul institutiei Contractul de explorare si impartire a productiei intre Rompetrol si Enterprise Oil, Exploration Limited si Canadianoxy (din 1992). Actele aditionale la acest contract initial de explorare si impartire a productiei, pentru perimetrele XIII Pelican si XV Midia au fost publicate anterior.

#Sterling, #contract, #guvern, #temei, #contract , #stiri Prospectiuni