Prospectiuni se listeaza la Bursa pentru a atrage mai usor fonduri de dezvoltare

Joi, 06 Decembrie 2007, ora 14:05
1215 citiri
Prospectiuni se listeaza la Bursa pentru a atrage mai usor fonduri de dezvoltare

Prospectiuni Bucuresti a atins maturitatea economica si vrea sa treaca de pe piata Rasdaq la cota Bursei de Valori Bucuresti (BVB), pentru ca astfel va putea atrage mai usor fonduri pentru dezvoltare, a declarat joi, la The Money Channel, omul de afaceri Ovidiu Tender.

"Am ajuns intr-un moment de maturitate economica si nu mai este normal sa jucam in Divizia B si tindem si noi spre Divizia A, divizia unde sunt jucatorii importanti ai economiei, aceasta oportunitate dandu-ne posibilitatea in situatia in care compania va avea nevoie pentru dezvoltare de atragerea de fonduri", a spus Tender.

Omul de afaceri a precizat ca estimarile pentru profitul net din acest an sunt de aproximativ 20 de milioane de euro, intrucat in primele zece luni ale anului, compania Prospectiuni a inregistrat un profit net de 540 miliarde lei vechi (54 milioane lei noi - 16,2 milioane euro).

De asemenea, actionarul majoritar al Prospectiuni Bucuresti a spus ca, in cadrul strategiei de extindere pe pietele internationale, primul loc il ocupa tarile care deti resurse importante de petrol.

"Din cauza aceasta ne-am orientat catre zona Golfului si ne intereseaza tari precum Iran, Libia, Arabia Saudita, Egipt, Siria si oriunde vom avea posibilitatea, vom intra", a explicat Tender.

In acest sens, omul de afaceri Ovidiu Tender a mentionat ca este important ca Prospectiuni Bucuresti sa fie alaturi de cei mai mari jucatori pe plan mondial in acest domeniu, iar din moment ce toti acestia sunt prezenti in Dubai, Prospectiuni Bucuresti isi va deschide acolo un centru comercial si a incheiat un contract de furnizare de petrol in Iran, de pe urma caruia va incasa 3,1 milioane de dolari.

Ovidiu Tender a explicat ca, in privinta Prospectiuni Bucuresti, cheia succesului pentru cresterea valorii societatii a fost reprezentata de faptul ca "niciodata nu s-au repartizat dividende, ci s-au folosit pentru capitalizare si pentru dezvoltarea companiei", ceea ce, spune omul de afaceri, "duce fara discutie la un beneficiu mai mare pentru actionari, decat daca s-ar imparti dividende, intrucat creseterea companiei, avand la dispozitie si aceste resurse financiare, este mult mai vizibila si mai importanta decat daca ar fi in situatia in care am repartiza profitul sub forma de dividende".

Actionarii companiei de studii geologice si seismice Prospectiuni SA Bucuresti (PRSN) au aprobat splitarea (divizarea) valorii nominale a actiunilor si majorarea capitalului social cu 18 milioane lei (5 milioane euro), prin aport in numerar, pana la 71,93 milioane lei, a anuntat miercuri societatea.

Pentru majorarea de capital vor fi emise 7,19 milioane actiuni, cu o valoare nominala de 2,50 lei, in suma de 17,98 milioane lei. Actionarii inscrisi pana la data de 28 decembrie vor putea subscrie o actiune noua, la pretul de 2,50 lei, pentru fiecare trei actiuni detinute. Subscrierile se vor putea efectua in termen de 30 de zile de la publicarea anuntului in Monitorul Oficial.

Valoarea nominala a actiunilor Prospectiuni se va splita de la 2,50 lei la 0,10 lei. Fiecare actionar existent la data de inregistrare de 15 aprilie va primi 25 de actiuni cu o valoare nominala de 0,10 lei, pentru fiecare actiune cu valoare nominala de 2,50 lei. Pentru splitarea actiunilor, a fost stabilita data de 15 aprilie 2008, pentru a se evita suspendarea companiei de la tranzactionare pe o perioada mai lunga de timp.

In aceeasi sedinta s-a mai aprobat demararea procedurilor pentru listarea societatii la Bursa de Valori Bucuresti (BVB).

Prospectiuni Bucuresti are in prezent un capital social de 53,93 milioane lei (15,2 milioane euro), divizat in 21,57 milioane actiuni, cu o valoare nominala de 2,50 lei. Actionarul majoritar al companiei este societatea omului de afaceri Ovidiu Tender, Tender SA, care controleaza 71,66% din actiuni, in vreme ce SIF Muntenia detine 11,86%, iar MEI Roemenie & Bulgarije Fonds detine 5,01%. Compania este specializata in geologie, prospectiuni pentru hidrocarburi prin foraje, lucrari seismice, executand lucrari in special pentru Petrom Bucuresti si Romgaz Medias.

<b>Bloombiz</b>

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.