IMM-urile au investit 230 milioane euro in explorare petroliera

Joi, 04 Decembrie 2008, ora 15:15
1601 citiri
IMM-urile au investit 230 milioane euro in explorare petroliera

Companiile mici si mijlocii au investit circa 230 milioane euro in 2008, in lucrari de explorare a perimetrelor concesionate de Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM), in crestere cu aproape 28% fata de investitiile din 2007, de cca 180 mil euro, a declarat pentru NewsIn presedintele ANRM. "Costurile lucrarilor de explorare (prospectiuni seismice, studii geologice si geofizice, studii de bazin, sonde de prospectiune si explorare) s-au ridicat la circa 230 milioane euro, in acest an, pe perimetrele concesionate de ANRM. In acelasi domeniu, in 2007, aceste investitii au fost de aproximativ 180 milioane euro", a declarat joi intr-un interviu pentru NewsIn presedintele ANRM, Bogdan Gabudeanu.


Acesta a mai spus ca, in acest an, ANRM a dat spre concesionare 15 perimetre de exploatare cu o suprafata totala de 62 km patrati si doua perimetre de explorare cu o suprafata totala de circa 2.100 kmp.


"In 2007, ANRM a concesionat 17 perimetre de exploatare cu o suprafata totala de 58 kmp si trei perimetre de explorare cu o suprafata totala de aproximativ 15.000 kmp", potrivit lui Gabudeanu.


Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) a anuntat ca va concesiona prin licitatie 14 perimetre petroliere in vederea exploatarii titeiului si gazelor asociate din zece judete ale tarii, potrivit unui ordin publicat la 20 iunie 2008 in Monitorul Oficial.


Aceste perimetre fac parte din Runda a noua de licitatii organizate de agentie. Pana in prezent, 24 de companii s-au aratat interesate de aceste perimetre.


Cele mai multe dintre acestea se afla in judetul Bihor (trei perimetre petroliere), cate doua perimetre in judetele Braila si Dambovita si cate un perimetru in judetele Arges, Bacau, Galati, Maramures, Prahova, Satu Mare si Timis.


Conform Legii Petrolului, in schimbul concesionarii perimetrelor petroliere, statul, prin ANRM, va primi redevente. De regula, potrivit legii, aceste rezerve sunt concesionate pentru maxim 30 de ani. Durata acordului depinde de rezerva din fiecare zacamant si de capacitatea de productie, potrivit specialistilor din ANRM.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...