Gitenstein: guvernul trebuie sa liberalizeze piata energiei

Joi, 31 Martie 2011, ora 14:29
2127 citiri
Gitenstein: guvernul trebuie sa liberalizeze piata energiei

Ambasadorul SUA la Bucuresti, Mark Gitenstein, a spus joi ca guvernul roman trebuie sa-si respecte angajamentul de a liberaliza piata energiei si ca nu mai este acceptabil ca pretul la energie sa fie mentinut artificial la un nivel scazut pentru toti consumatorii, potrivit NewsIn.

"Pentru ca Romania sa-si poata valorifica deplin resursele energetice, guvernul trebuie de asemenea sa-si respecte angajamentul de a liberaliza piata energiei.

Inteleg ingrijorarea cu privire la impactul asupra consumatorilor individuali, mai ales asupra celor aflati sub pragul saraciei. Insa puteti aborda acest aspect apeland la o reglementare eficienta, asa cum facem noi in SUA, si acordand subventii categoriilor sociale cele mai sarace, asa cum se intampla in SUA si in Ungaria, tara vecina Romaniei. Nu mai este acceptabil ca pretul la energie sa fie mentinut artificial la un nivel scazut pentru toti consumatorii, chiar si pentru cei care isi pot permite sa plateasca", a spus Mark Gitenstein.

De asemenea, el a aratat ca atat timp cat Romania alege sa refuze aplicarea preturilor de piata pentru gaze si electricitate, nu se vor face noi investitii in prospectiuni de noi zacaminte si productia de energie.

"O asemenea situatie ar insemna pentru Romania alegerea acordarii de subventii unei categorii nejustificat de largi de consumatori in locul crearii de noi locuri de munca, si importul de resurse in locul dezvoltarii resurselor proprii si asigurarii unor posibile exporturi", a declarat Gitenstein intr-o alocutiune pe tema consolidarii pietei de capital si reformei pietei de energie, rostita cu ocazia deschiderii sedintei de tranzactionare la Bursa de Valori Bucuresti.

De asemenea, Ambasadorul SUA la Bucuresti a adus in discutie si problema contractelor cu energie ieftina care, in opinia sa, nu fac alteva decat sa aduca pierderi companiilor.

"Relatarile presei au aratat ca de cel putin 10 ani, peste 50% din productia energetica a companiei Hidroelectrica a fost indreptata spre contracte preferentiale de energie la preturi considerabil mai mici decat costurile de productie.

Acest lucru a determinat pierderi semnificative de profit si insuficiente investitii in companie, fortand guvernul sa redirectioneze fondurile publice pentru a sustine compania", a spus Mark Gitenstein.

El a declarat ca s-au facut afirmatii similare si despre complexele energetice.

"Desi acordarea de reduceri de pret pentru consumatorii de catitati mari de energie nu este neaparat o parctica de afaceri incorecta, extinderea acestui beneficiu catre o companie de stat inseamna subventionarea unui numar mic de utilizatori, in detrimentul celorlalti consumatori.

In Romania, o distinctie importanta este ca aceste tipuri de reduceri de pret speciale par a fi acordate adesea in functie de legaturile politice mai degraba decat tinand cont de practici de afaceri rationale" a adaugat Mark Gitenstein.

#liberalizare piata energie, #piata energie, #piata energie electrica , #stiri Prospectiuni

Curs valutar

1 EUR = 4.9737 RON

-0.0012

1 USD = 4.5689 RON

-0.0184
  1. ANAF vrea să implementeze un sistem fiscal ca în Vest pentru români. Cum va funcționa noul e-Factura pentru persoane fizice și care sunt temerile contabililor
  2. Un sat întreg va fi ras de pe fața pământului. În locul său se va deschide o mină de cărbune
  3. O mare putere în panică: Prăbușire a vânzărilor cu 7 miliarde, consumatorii nu mai ”mușcă” momeala
  4. Creștere uriașă a salariului piloților de la Tarom după protestul de luni. Au obținut și o diurnă mai mare
  5. Industria de bunăstare prinde avânt în România. Un trend cunoscut ascunde nereguli imense
  6. O multinațională prezentă în România anunță concedieri în masă. Val de tăieri la nivel mondial
  7. Soluția extremă a unui cunoscut analist economic: Copiii să muncească de la 16 ani, toată lumea să lucreze până la 75 de ani. “Ideea de a sta și a primi bani nu mai e funcțională”
  8. Un nou glonț tras de Bruxelles în piciorul economiei europene? Marii producători de automobile trag semnalul de alarmă
  9. Începe haosul! Se închide traficul de pe Valea Oltului. Care sunt rutele ocolitoare și variantele cu trenul
  10. Bucureștiul va avea un drum expres: "Era o stradă îngustă din pământ, plină de gropi și noroaie." Cum arată acum Valea Largă, din Sectorul 6 VIDEO