Gaze de sist in Arges. Localnicii din mai multe comune acuza firma Prospectiuni de abuz

Miercuri, 23 Octombrie 2013, ora 08:10
2447 citiri
Gaze de sist in Arges. Localnicii din mai multe comune acuza firma Prospectiuni de abuz

Mai multi localnici din judetul Arges se plang ca angajatii unei firme de prospectiuni geologice au intrat abuziv pe terenurile lor, unde au montat cabluri si au facut sapaturi pentru descoperirea de zacaminte, iar un primar spune ca si-a dat acceptul doar pentru folosirea domeniului public.

Mai multi localnici din Poiana Lacului, Mosoaia, Vedea, Salatrucu si Suici spun ca zeci de echipe de la o firma de prospectiuni umbla prin comunele lor, unde intind cabluri si sapa gropi, fara sa le fi cerut acordul si acuza ca "este o tulburare de posesie".

Oamenii afirma ca au sesizat autoritatile locale in acest caz.

"Pamanturile noastre arata ca dupa bombardament, sunt pline de tarusi si de cabluri. Fac sapaturi pentru descoperirea de zacaminte, petrol, gaze de sist, cine stie, ca nu vor sa spuna exact ce cauta. La noi, la Poiana Lacului, sunt multe. Suntem cinci insi care avem cabluri peste tot, inclusiv in pomi. Au defrisat si padurea. Era normal sa ne intrebe si sa negociem o despagubire. Stiti ce ne-au spus? Ca daca le taiem sau le aruncam instalatiile montate pe proprietatile noastre, o sa vina o echipa de interventie si vedem noi ce se intimpla. Deci acum ne ameninta! Este o tulburare de posesie", a declarat un localnic.

Un alt barbat din comuna Poiana Lacului spune ca "s-a pricopsit cu o instalatie in gradina", fara sa fie intrebat daca este de acord.

"Nu stiu cum m-am pricopsit cu o asemenea instalatie la mine in gradina. Nu m-a anuntat nimeni nimic, nu m-a intrebat nimeni daca sunt de acord. M-am trezit cu ea peste noapte. Am inteles ca sunt unii de la Prospectiuni care cauta gaze de sist sau cam asa ceva. Asa am inteles de la baietii astia, pentru ca n-a vorbit nimeni cu mine sa-mi spuna ce cauta, gaze sau alte minuni. E anormal ce se intampla! Am fire de curent prin gradina, si nu doar aici, si pe un alt teren. Ma intreb pe unde au intrat de nu i-am vazut, ca am fost mereu acasa. Nu vreau sa fac rele, dar ei de ce fac, de ce monteaza fire? Monteaza fire, dar sa monteze si un sac cu euro pe teren", a declarat un alt localnic din satul Dinculesti, comuna Poiana Lacului.

Primarul din Poiana Lacului, Ion Dumitrache, spune ca si-a dat acceptul pentru ca firma Prospectiuni din Timisoara sa foloseasca domeniul public, sustinand ca "in niciun caz angajatii firmei nu au permisiunea sa intre pe proprietatile locuitorilor".

"Este o firma de prospectiuni in localitatea Poiana Lacului care incearca sa faca un studiu pentru a evalua posibilitatea explorarii unor zacaminte petroliere. Discutam de doua lucruri distincte. Pe domeniul public trebuie aviz de la primarie, iar pe proprietatea privata, asa cum e normal, nu au voie sa calce fara acordul proprietarului. S-a discutat doar depre petrol, nu despre gaze de sist, dar in niciun caz acestia nu au permisiunea sa intre pe proprietatile locuitorilor", a declarat edilul din Poiana Lacului.

Politistii spun ca in aceste cazuri a fost depusa o singura plangere, fiind vorba despre un barbat din comuna Mosoaia care a sesizat ca o firma de prospectiuni a intrat pe proprietatea sa in mod abuziv.

"Daca exista si alti cetateni nemultumiti, acestia trebuie sa stie ca se pot adresa Politiei. Referitor la plangerea inregistrata, o persoana sustine ca aceasta firma a intrat pe pamantul dumneaei fara acordul acesteia si ca ar fi facut niste sapaturi. O sa se analizeze situatia, sa vedem daca se ia in calcul si actiunea de distrugere. E prematur sa ma pronunt. Repet, a fost depusa o singura plangere pentru tulburare de posesie", a declarat purtatorul de cuvant al Politiei Judetene Arges, comisar sef Danut Dinu.

In comuna Babana, in schimb, primarul spune ca reprezentantii societatii Prospectiuni au vorbit cu satenii care "sunt bucurosi ca primesc 20-30 de lei pentru fiecare groapa", sustinand ca "firma va da bani si la primarie".

"La primarie firma datoreaza 20.000 de lei, bani pe care trebuie sa-i incasam saptamana aceasta, pentru ca au folosit drumul comunal, au trecut cu utilaje care cantaresc peste 3,5 tone. Am incheiat un contract in acest sens si nu sunt probleme. Oamenii din localitate sunt bucurosi ca primesc bani in schimbul cautarilor care se fac pe terenurile lor. Banii ii vor primi la final, prin mandat postal, care ajunge in 30 de zile. Li s-au oferit 20 - 30 de lei pentru fiecare groapa. In caz ca se intra cu tractorul si sunt afectate culturile agricole, suma creste. Au venit multi localnici sa ma intrebe de unde iau si ei bani pentru gaurile pe care le aveau pe terenuri. I-am indrumat si a fost bine si pentru ei, dar si pentru comuna, atat timp cat firma va da bani si la primarie", a precizat primarul din Babana, Bebe Ivan.

#prospectiuni Arges, #prospectiuni gaze de sist, #gaze de sist Arges , #stiri Prospectiuni