Romgaz a angajat firma lui Tender sa caute gaze in Transilvania. Alarma falsa in satul printului Charles, Viscri

Miercuri, 14 August 2013, ora 08:18
4823 citiri
Romgaz a angajat firma lui Tender sa caute gaze in Transilvania. Alarma falsa in satul printului Charles, Viscri
Angajatii Prospectiuni cauta gaze naturale in Transilvania

Firma Prospectiuni, care apartine omului de afaceri Ovidiu Tender, executa cercetari pentru Romgaz Medias, in vederea descoperirii gazelor naturale in Transilvania. Desi activistii citati de o publicatie locala sustineau ca lucrarile vor ajunge si in Viscri, satul renumit datorita printului Charles, reprezentantii Prospectiuni neaga acest lucru.

Contactat de Business24 Marius Milea, directorul de Productie in cadrul Prospectiuni, a precizat ca este imposibil, din punct de vedere geografic, sa descopere gaze de sist in Transilvania. El confirma, insa, lucrarile din judetele Mures si Sibiu, unde se fac "cercetari pentru Romgaz Medias, pentru descoperirea hidrocarburilor conventionale, sau altfel spus, a gazelor naturale", explica Marius Milea.

Prospectiuni infirma zvonurile: Nu exploram dupa gaze in Viscri

Intr-un articol publicat de Buna Ziua Brasov se mentiona ca firma Prospectiuni a demarat lucrarile dintr-un perimetru mai amplu, care includea trei judete: Mures, Sibiu si Brasov. In Brasov, potrivit publicatiei amintite, ar fi urmat sa fie efectuate de catre Prospectiuni lucrari in 14 sate, inclusiv satul Viscri, renumit datorita printului Charles, care a cumparat in localitate o proprietate.

Marius Milea neaga aceste informatii si spune ca firma Prospectiuni nu are in plan sa efectueze lucrari in Viscri. De asemenea, contactat de Business24 secretarul general al primariei comunei Bunesti, pe raza careia se afla si localitatea Viscri, infirma lucrarile companiei Prospectiuni. "La Viscri nu vor fi niciodata lucrari, pentru ca satul este protejat de Unesco", argumenteaza Adrian Palasan, secretarul general al primariei Bunesti.

Prospectiuni cauta gaze in judetele Mures si Sibiu

Oficialul Prospectiuni spune ca lucrari pentru exploatarea gazelor naturale vor avea loc in localitatile Medias, Dumbraveni, Biertan, Laslea, Barghis, Mosna si Malancrav. Contractul este confidential, iar valoarea investitiei nu poate fi facuta publica, mentioneaza reprezentantii firmei lui Ovidiu Tender.

Despre lucrarile demarate in Malancrav, judetul Sibiu, Hans Heidrich, vicepresedintele Asociatiei Neuer Weg din Fagaras spune ca firma Prospectiuni comite o serie de ilegalitati. "Cea mai grava este ca folosesc "impuscari (metoda prin care se foloseste dinamita), acest lucru nefiind prevazut in aprobarea obtinuta de la Consiliul Judetean Sibiu", explica Heidrich, pentru Business24.

Marius Milea confirma faptul ca lucrarile se fac cu ajutorul dinamitei, dar precizeaza ca Prospectiuni are toate aprobarile necesare si ca folosirea explozibilului nu afecteaza mediul.

Angajatii Prospectiuni, acuzati ca sunt "o gasca de talhari"

Potrivit lui Hedrich, angajatii ar "provoca distrugeri la recoltele de pe camp", si ar intra in gradinile localnicilor fara aprobare, "comportandu-se ca o gasca de talhari". Tot Hedrich scrie pe blogul sau ca lucratorii care se opun firmei de prospectiuni ar fi luati la bataie de reprezentantii firmei de paza angajati de Prospectiuni.

"Politia nu este de gasit la fata locului, cum se intampla in comuna Laslea, sau inventeaza tertipuri pentru a nu da curs unor reclamatii transmise telefonic. Politia din Cund nu a inregistrat o plangere penala a unei persoane vatamate de lucrarile de explorare", mai precizeaza Hans Hedrich.

La randul sau, Marius Milea se apara si spune ca "nu crede ca angajatii ar avea un asemenea comportament". Mai mult, reprezentantul Prospectiuni sustine ca angajatii au toate aprobarile si ca, "de la inceputul proiectului, 117 proprietari nu au solicitat niciun fel de despagubiri", ceea ce arata ca nu au fost nemultumiti de prestatia angajatilor.

Prospectiuni Bucuresti a castigat trei licitati organizate de Romgaz Medias

Compania de prospectare geologica Prospectiuni Bucuresti a castigat, in luna martie, trei licitatii organizate de Romgaz Medias in valoare cumulata de 181,3 milioane de lei (41,6 milioane de euro) pentru realizarea de servicii de achizitie si procesare seismica de tip 3D, arata www.medierenet.ro.

Valoarea contractelor castigate recent de firma lui Tender la Romgaz care au o durata de un an reprezinta peste jumatate din cifra de afaceri a Prospectiuni pe anul trecut, care s-a ridicat la 314,2 milioane de lei (70,5 milioane de euro).

Contractele semnate cu Romgaz vin dupa ce in luna decembrie compania a semnat cu Petrom un contract cadru pe doi ani pentru servicii de prospectare 2D si 3D in valoare de 79,8 milioane de euro.

Prospectiuni si-a dublat cifra de afaceri

Prospectiuni, cea mai mare companie de servicii geologice si geofizice din Romania, a

raportat pentru primele trei luni din acest an o cifra de afaceri de 65,11 milioane lei (14,8 milioane euro), de doua ori mai mare fata de perioada similara din 2012.

Firma are in portofoliu lucrari in tari din Europa, Africa si Orientul Mijlociu si furnizeaza servicii pentru companii importante din Romania precum Petrom, Romgaz sau Rompetrol.

Omul de afaceri Ovidiu Tender detine, prin firma Tender SA din Timisoara, 55,7% din titlurile Prospectiuni. SIF Muntenia Bucuresti are o participatie de 11,8%, iar alti actionari cumuleaza 32,4% din capital.

Tender are o avere estimata la peste 200 de milioane de euro si conduce un conglomerat de companii cu afaceri in energie, turism, transporturi si imobiliare.

Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
#Prospectiuni Ovidiu Tender, #Prospectiuni gaze sist Romania, #Prospectiuni gaze naturale , #Investitii