Mihir Desai, un reputat profesor de la Harvard Business School, face o analiză de afaceri și anunță catastrofa pentru ”omul lui Trump”, pe care l-a propulsat în cabinetul său de la Washington. Expertul american dezvăluie faptul că imperiul lui Elon Musk se clatină și se prăbușește, după ce compania sa Tesla a pierdut numai puțin de 800 de miliarde de dolari, în aproape trei luni.
Deși Elon Musk este în continuare cel mai bogat om din lume, Mihir A. Desai susține că averea sa este mult mai șubredă decât pare pe hârtie, potrivit MSN.
Scriind în New York Times, profesorul Desai susține că averea masivă a lui Musk are un „dedesubt șubred”, și anume că „averea sa depinde în mare măsură de așteptările exagerate ale adepților săi înfierbântați”.
Desai continuă apoi să explice ceea ce el descrie ca fiind „actul de înaltă tensiune” al lui Musk, care menține fluxul de bani al investitorilor către numeroasele sale întreprinderi: „Visează la o afacere atât de ambițioasă încât orice eșec este banal și orice realizare eroică”.
”Identificați-vă ca geniul maniac din spatele acestei afaceri ambițioase pentru a profita personal de randamentele extraordinare ale investitorilor entuziasmați. Utilizați rețelele de socializare pentru a vă consolida statutul de vedetă, menținându-vă credincioșii atât de entuziaști încât fervoarea lor să-i învingă pe scepticii, care îndrăznesc să parieze împotriva proiectelor dumneavoastră, chiar și atunci când prezentați idei din ce în ce mai fantastice”, spune Desai.
Cu toate acestea, Desai consideră că Musk a devenit vulnerabil și crede că implicarea sa extrem de vizibilă în sprijinirea politicienilor de extremă dreapta ar putea fi începutul prăbușirii sale, după cum o demonstrează lovitura majoră pe care compania sa emblematică de automobile electrice a primit-o la nivelul vânzărilor.
Dar și la scăderea dramatică a valorii de piață a firmei Tesla, care a pierdut din 17 decembrie până acum numai puțin de 800 de miliarde de dolari în capitalizare de piață. Acțiunile Tesla au scăzut în fiecare săptămână de când Elon Musk a plecat la Washington, pierzând aproape toate câștigurile post-electorale, înregistrând un declin record de șapte săptămâni consecutive.
Acțiunile au atins un maxim de aproape 480 de dolari pe 17 decembrie 2024, iar vinerea trecută ele au scăzut dramatic la doar 251,44 dolari.
„Veniturile din sectorul auto la Tesla în trimestrul al patrulea au scăzut cu 8% față de anul precedent, profitul în 2024 a scăzut brusc față de anul precedent și, la 22 de ani de la înființarea companiei, rămâne neclar dacă aceasta poate genera vreodată un flux de numerar semnificativ pentru acționari”, susține el.
„Tesla pare să se bazeze din ce în ce mai mult pe reducerile de prețuri - o practică care poate crește vânzările pe termen scurt, dar care probabil afectează valoarea pe care cumpărătorii o acordă unei Tesla în viitor. Reacția politică împotriva lui Musk afectează, de asemenea, vânzările Tesla în străinătate și în țară.”
Dacă piețele financiare pot produce bogăție și putere, le pot demonta la fel de ușor pe ambele. Și aceasta poate fi distrugerea lui Musk și a lui Trump. Până acum, piețele i-au susținut pe Donald Trump și pe Elon Musk și au trecut cu vederea contradicțiile interne ale politicilor actuale. Slăbiciunea recentă a acțiunilor Tesla sugerează că această dinamică s-ar putea estompa. O inflație mai mare din politicile greșite și gestionarea fiscală defectuoasă ar putea genera rate și mai mari ale dobânzilor, care anulează piața de valori.
...citeste mai departe despre "Un profesor de la Harvard anunță catastrofa pentru ”omul lui Trump”: Imperiul său se prăbușește" pe Ziare.com