Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Procter & Gamble cumpara Gillette cu 57 miliarde dolari

Procter & Gamble cumpara Gillette cu 57 miliarde dolari
Procter & Gamble Co. a anuntat ca va cumpara producatorul de lame de ras si baterii Gillette Co. pentru aproximativ 57 miliarde dolari (43,5 miliarde euro), printr-un transfer de actiuni care va da nasterea celui mai mare producator mondial de produse de larg consum.Consiliile de administratie ale celor doua companii au aprobat, joi seara, tranzactia care presupune ca P&G va da in contrapartida 0,985 din actiunile sale pentru fiecare actiune Gillette, ceea ce inseamna ca fiecare actiune Gillette va avea o valoare de aproximativ 54 dolari.
Daca tranzactia va fi finalizata, noul grup Procter & Gamble va avea o cifra de vanzari anuala de peste 60 miliarde dolari, comparativ cu 51 miliarde dolari in prezent. Directorul executiv al Gillette, James M. Kilts, va deveni vicepresedinte al Procter & Gamble, si va fi inclus si in consiliul de administratie al P&G.

Cele doua companii au anuntat ca fuziunea lor va aduce economii anuale cuprinse intre 14 si 16 miliarde dolari din reducerea costurilor operationale.

Exista si o parte proasta a acestei fuziuni: aproximativ 6.000 de angajati, adica patru la suta din cei 140.000 de angajati ai celor doua companii, vor fi concediati. Sindicatele din cele doua companii A- gigant nu au facut inca nici o declaratie publica, dar se asteapta ca liderii sindicali sa negocieze cu noua conducere conditii speciale in cazul disponibilizatilor.

Daca tranzactia va fi aprobata de organismele de reglementare din domeniul concurentei, noua companie va detine o serie de marci importante, precum lamele de ras Gillette, bateriile Duracell si produsele de igiena dentara Oral B, detergentii Tide, Pampers si produsele de ingrijire a parului Pantene.

Ca urmare a asteptatei fuziuni, noul grup Procter & Gamble va trece in fata rivalului Unilever, devenind cel mai mare producator mondial de produse de larg consum.

Atit Procter & Gamble, cit si Unilever ocupa pozitii fruntase pe piata romaneasca a bunurilor de larg consum, numarindu-se si printre cei mai mari furnizori de publicitate in mass-media.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1035 ori