Piata imobiliara romaneasca, atractiva pentru investitori si in urmatorii ani

Miercuri, 27 August 2008, ora 10:42
1593 citiri
Piata imobiliara romaneasca, atractiva pentru investitori si in urmatorii ani

Pentru multe persoane, numele Romania si, in special, regiunea Transilvaniei, sunt asimilate imediat cu Dracula, comenteaza un amplu articol publicat pe site-ul cu informatii de afaceri NuWireInvestor.

Castelul Bran, cunoscut drept Castelul lui Dracula, atrage 450.000 de turisti in fiecare an. Sursa citata aminteste si faptul ca acest castel a fost scos la vanzare pentru 78 milioane de dolari insa parlamentul a oprit aceasta tranzactie.

'Acum ca a aderat la Uniunea Europeana, Romania a fost descoperita de un numar mai mare de turisti dar si de investitori imobiliari. Aderarea a determinat expansiunea economiei. Fluxul investitiilor straine directe continua sa fie unul semnificativ, potrivit Oxford Business Group.

In 2007, UE a inceput sa aloce fonduri, in cadrul unui program pe sapte ani in valoare de 30 de miliarde de dolari, destinat sprijinirii reformelor structurale si cresterii economice. Companii multinationale precum GE si Procter&Gamble au inceput deja sa deschida birouri in capitala tarii, Bucuresti', arata sursa citata.

Potrivit acesteia, sectorul romanesc de turism, care prezinta interes pentru investitorii imobiliari, creste constant, asa cum arata datele Consiliului Mondial pentru Turism si Calatorii (WTTC). Din cele 176 de tari clasificate de WTTC, industria romaneasca de turism se plaseaza pe locul sase din punct de vedere al potentialului de crestere pe termen lung, pe locul 58 din punctul de vedere al marimii absolute si pe pozitia 149 in functie de contributia sa la economia nationala.

Este de asteptat o crestere a contributiei turismului la PIB de la 5,8 procente, in prezent, la sapte procente, ceea ce va majora veniturile din acest sector de la 9,35 milioane euro la 21 milioane euro pana in 2018.

Industria turismului genereaza, in prezent, 600.000 de locuri de munca, numar care este de asteptat sa creasca cu peste 100.000 in urmatorii zece ani.

Valoarea proprietatilor imobiliare continua sa creasca in Romania, unde cererea depaseste oferta. 'In pofida riscurilor in ceea ce priveste preturile proprietatilor imobiliare, piata din Romania ofera cele mai atractive oportunitati pentru investitii dintre toate celelalte state membre ale Uniunii Europene', afirma Damien Thiery, director executiv in cadrul Romanian Properties Ltd, o companie care ajuta investitorii sa gaseasca proprietati cu potential in tara.

'Statisticile ultimilor doi ani arata ca preturile, atat pentru terenuri cat si pentru case, s-au dublat in anumite zone, iar specialistii considera ca piata va urma acelasi curs in urmatorii cinci-zece ani', a aratat Thiery.

Potrivit companiei 2K Properties Ltd, exista multe oportunitati de investitii, de la regiunea Transilvaniei si zona litoralului si pana la capitala Bucuresti.