Multinationalele se muta in Elvetia

Luni, 13 Iulie 2009, ora 13:41
1459 citiri
Multinationalele se muta in Elvetia

Grupul american McDonald's isi va muta, in aceasta toamna, sediul regional european de la Londra la Geneva, alaturandu-se unui val de multinationale americane care au luat recent aceeasi decizie, pentru a beneficia de regimul fiscal favorabil din domeniul drepturilor de proprietate intelectuala, precizeaza Mediafax.

Regimul fiscal elvetian, in special reglementarile din zona drepturilor de proprietate intelectuala, a devenit din ce in ce mai atractiv pentru marile companiile multinationale, care prefera Elvetia ca amplasament pentru sediile centrale din Europa, potrivit Financial Times (FT).

Kraft, Procter & Gamble, Google, Electronic Arts si Yahoo! se numara printre gigantii internationali care si-au mutat, in ultimii ani, sediile europene din Marea Britanie in Elvetia.

Totodata, grupul britanic Informa intentioneaza sa-si mute domiciliul fiscal in Elvetia, noteaza FT.

Reprezentantii McDonald's sustin ca mutarea sediului in Geneva a fost planificata cu un an in urma si nu are legatura cu schimbarile legislatiei fiscale a Marii Britanii in domeniul taxelor pe proprietate intelectuala pentru companiile straine, introduse in acest an de ministrul de Finante, Alistair Darling.

Totusi, McDonald's arata ca "decizia ajuta compania sa deruleze administrarea strategica a drepturilor internationale de proprietate intelectuala, inclusiv licentierea acestor drepturi, din Elvetia, catre francizele noastre din Europa".

Potrivit noilor reglementari introduse in Marea Britanie la inceputul lunii iulie, McDonald's ar trebui sa achite taxe triple pe profiturile legate de proprietatea intelectuala.

Grupurile WPP, Shire, Regus, Henderson, Charter, Beazley, Brit Insurance si UBM au anuntat, de la inceputul anului trecut pana in prezent, ca isi vor muta sediile centrale in afara Marii Britanii.

 

#elvetia, #fiscal, #multinationale, #regim, #taxe , #stiri Procter Gamble