Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Medicina privata din Romania da semne de boala

Medicina privata din Romania da semne de boala
Cine spunea ca daca platesti mai mult vei avea partea de un serviciu medical mai performant? Ei bine, afla ca daca platesti mai mult la Centrul Medical Unirea poti beneficia de serviciile unui spital unicat. Pentru ca el de fapt nici nu exista. Situatia a fost dezvaluita oficial de compania MedLife, concurent pe acelasi segment ca si CMU.In luna iulie a acestui an compania MedLife a depus la Consiliul Concurentei o plangere impotriva Centrului Medical Unirea CMU. Motivul era constituit de practicile anticoncurentiale pe care CMU le desfasura pe piata serviciilor medicale private din Romania. Centrului Medical Unirea, cu toate ca nu era inregistrat in Registrul Unic al Cabinetelor Medicale cu activitati de asistenta spitaliceasca sau sanatoriala, presta intocmai acest tip de servicii. In aceasta ordine de idei MedLife a sesizat mai departe Consiliul Concurentei. Insa de abia acum MedLife a primit un raspuns oficial din partea CMU.
Astfel, printr-o scrisoare adresata celor de la MedLife la finele acestei luni, Centrul Medical Unirea recunoaste ca a utilizat in mod necorespunzator termenul de "Spital" pentru a identifica facilitatile pe care le detine.

Si asta cu toate ca CMU nu avea dotarile si autorizatiile necesare pentru functionarea legala a unui spital, conform normelor in vigoare.

In scrisoarea respectiva, reprezentantii Centrului Medical Unirea au declarat ca: "Centrul Medical Unirea isi exprima regretul pentru folosirea in mod necorespunzator a termenului de "Spital" in materialele sale de informare si publicitare, fapt ce putea crea confuzie privind sensul institutiei "spital" si prin care beneficiarii serviciilor CMU puteau fi dusi in eroare ". Drept urmare institutia s-a angajat sa retraga toate materialele publice de informare, cele publicitare si comerciale in care afirma ca detine un "Spital". De asemenea ea nu va mai foloseasca termenul de "Spital" pentru definirea facilitatilor existente in niciun material public, de informare, publicitar, oferte sau orice alte corespondente cu audiente externe sau interne.

Daca CMU isi va respecta partea sa de promisiune, MedLife isi va retrage plangerea depusa la Consiliul Concurentei. In aceasta ordine de idei, Ciprian Ciobanu, Director de Dezvoltare al MedLife a declarat: "Consideram ca prin acest gest MedLife dovedeste ca este un actor cu o atitudine fair play pe piata serviciilor medicale, dar in acelasi timp isi asuma responsabilitatea de a apara dreptul pacientilor de a beneficia de servicii medicale de calitate, derulate cu autorizatii validate de autoritatile in domeniul sanitar".

Infiintat pe 30 noiembrie 1995, Centrul Medical Unirea se prezinta ca fiind o companie ce ofera servicii medicale, cu peste 30.000 de clienti si sapte sedii raspandite in tot Bucurestiul. In ciuda acuzatiilor ce se aduc Centrului Medical Unirea, compania continua sa se mandreasca cu un portofoliu de clienti demn de invidiat. Printre acestia se numara: Banca Transilvania, Avon Romania, British Airways, Citibank, Coca Cola Romania, Colgate Palmolive, Danone, DHL, Ericsson, INK Bank, Nestle Romania, Orange Romania, OMV, Panasonic Romania, Petrom SA, Porche Romania, Procter&Gamble, Raiffeisen Bank, Renault, Romtelecom, etc.

In ceea ce privesc dotarile obligatorii pe care trebuie sa le aiba un spital pentru a functiona legal, acestea sunt conform normelor: servicii de anestezie si terapie intensiva aferent blocului operator, cabinete de consultatie sau camere de tratamente curente, incaperi pentru asistenta medicala si sali pentru tratamente, saloane pentru pacienti, camera de garda cu grup sanitar si dus, incaperi pentru deservirea pacientilor.

Conform legislatiei romane in vigoare, indiferent de forma de proprietate, spitalul trebuie sa solicite, sa obtina si sa detina autorizatie sanitara de functionare din partea Ministerului Sanatatii. In ordinul Ministerului Sanatatii nr.713 din 08.06.2004 privind aprobarea normelor de autorizare sanitara a unitatilor sanitare cu paturi, spitalul este definit ca unitatea sanitara cu paturi, de utilitate publica, care desfasoara activitate de asistenta spitaliceasca si sanatoriala.

Ana Zidarescu
Bani si afaceri


Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 952 ori