Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Sondaj CURS - Guta si Andreea Marin, preferati de elevi

Sondaj CURS - Guta si Andreea Marin, preferati de elevi

Tubul catodic este sursa dominanta de valori a adolescentilor, iar modelele in viata sunt vedetele tv, Nicolae Guta si fotbalistii, asa cum arata o parte a rezultatelor sondajului CURS privind comportamentul de consum de programe audio-vizuale al elevilor cu varste cuprinse intre 11 si 18 ani. Televiziunea are cea mai mare influenta in ceea ce priveste insusirea unor valori si atitudini de catre tinerii cu varste cuprinse intre 11-14 ani, respectiv 15-18 ani, surclasand familia si scoala. Vedetismul, sexualitatea, lipsa de scrupule, violenta, vulgaritatea, senzationalul sunt cateva dintre "valorile" pe care tinerii si le asuma prin intermediul televizorului, pe care-l vizioneaza peste trei ore zilnic in proportie de 56%.

Rezultatele sunt sustinute de ultimul studiu realizat de CURS la cererea CNA privind "comportamentul de consum de programe audio-vizuale ale elevilor cu varste cuprinse intre 11-14 ani, respectiv 15-18 ani".

TVFAGIE

50% dintre tineri sustin ca vizioneaza posturile dupa ora 19, 32% dupa-amiaza, intre 13-19 si 17% dimineata intre orele 6:00-13:00. Perioada de expunere la televizor in timpul saptamanii dupa orele 19:00 este mai mare la baieti decat la fete(46% baieti intre 11-14 ani si 52% baieti intre 15-18 ani). Elevii cu varsta de 11-14 ani din urban aloca mai mult timp vizionarii in timpul saptamanii in comparatie cu cei din rural A- 60% vs 54%. Situatia sta tocmai invers in grupul celor cu varste de 15-18 ani A- 55% rural vs 52% urban.

La sfarsit de saptamana televiziunea are un public format din adolescenti in proportie de 63%, care urmaresc peste 3 ore oferta de programe. Elevii din grupul 11-14 ani urmaresc emisiunile tv intr-o proportie mai mare (68%) peste 3 ore zilnic, comparativ cu elevii din al doilea grup, 15-18 ani, care in proportie de 59% urmaresc peste 3 ore zilnic emisiuni tv.

Motivele pentru care elevii se uita la televizor sunt legate in principal de dorintele de distractie si amuzament in 46% dintre cazuri si de necesitatea de a se informa, de a dobandi noi cunostinte, in 31% dintre cazuri.

MODELE

Chiar daca in randul adolescentilor modelele predominante in viata sunt mama si tata, ca efect al unui discurs traditional, impactul televiziunii se observa si in aceasta zona a vietii lor. Vedetele tv preferate sunt, ca rezultat al motivatiei de vizionare a programelor, din zona divertismentului. Pentru elevii cu varsta intre 11 si 14 ani, Andreea Marin pare a fi vedeta care intruneste majoritatea dintre cele mentionate pe lista intrebarilor sondajului (8%), dar e depasita cu mult de preferintele pentru altcineva (29%) si de procentul de 22 care semnifica lipsa unor asemenea preferinte.

Cert este ca preadolescentii si-ar dori sa semene cel mai mult cu o vedeta si nu neaparat din televiziune, ci mai degraba din sport (13, 9%).

In categoria de varsta 15-18 ani cei mai multi prefera manelele (21,9%) iar vedeta admirata este Nicolae Guta(8,3%), depasit totusi de lipsa de modele din show-biz manifestata de 19,7%. Topul primelor cinci vedete TV ales de adolescenti o claseaza pe primul loc pe Teo Trandafir (7,9%), urmata de Andreea Marin (5,7%), Andreea Esca (2,8%), Mircea Radu (2,6%) si Dan Negru (2,5%).

Chiar daca biblioteca ocupa un loc predominant in caminele adolescentilor (80%) A- datorita atat paternului traditionalist, cat si din cauza lipsei banilor necesari achizitionarii unor aparaturi de inalta tehnologie s tinerii citesc destul de putin, aproape deloc. Baltagul lui Mihail Sadoveanu si poeziile lui Eminescu sunt singurele carti mentionate spre lectura. Poate si pentru ca majoritatea considera ca domeniul sportiv aduce reusita in viata, iar mai mult de jumatate dintre acestia si-ar dori sa devina fotbalisti. Un Idiotul de Dostoievski nu ar strica in acest caz ! (sic!)

POSTURI SI EMISIUNI PREFERATE

Pe primul loc in preferintele elevilor apare PRO TV, cu ponderi intre 22% si 26% datorita accentului pe care postul il pune pe zona divertismentului. Pe locul doi apare Antena 1, cu procente de 11-12% pe cele doua grupe de varste datorita motivatiei de informare, iar pe locul trei apare Acasa Tv, cu procente intre 9%-11%.

Jurnalul National

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1003 ori