Marmureanu: Seismele din judetul Galati, favorizate de ploi si de loess-ul din sol

Duminica, 03 Noiembrie 2013, ora 16:05
1315 citiri
Marmureanu: Seismele din judetul Galati, favorizate de ploi si de loess-ul din sol
Seismele din Galaţi au avut loc în "condiţii absolut naturale"

Seria de cutremure din Galati a fost favorizata de precipitatiile abundente de la inceputul lunii septembrie, care au dus la infiltrarea de apa in solul ce contine si loess, a explicat prof. Gheorghe Marmureanu, in emisiunea "Dupa 20 de ani" difuzata duminica de Pro TV.

Intrebat in emisiunea "Dupa 20 de ani" difuzata duminica de Pro TV care a fost cauza seismelor produse in judetul Galati, directorul onorific al Institutului National de Fizica Pamantului (INFP), prof. Gheorghe Marmureanu a precizat mai intai ca de o parte si de alta a satului Izvoarele exista doua falii seismice.

In urma cercetarilor efectuate de specialisti, in momentul in care au fost "puse in evidenta" cele doua falii, pe acestea era culoarea albastra - apa -, urmare a ploilor mari de la inceputul lunii septembrie, a continuat Marmureanu.

In acelasi context, prof. Marmureanu a subliniat, ca factor favorizant al cutremurelor, structura geologica din zona, care, pe langa nisip, argila si marna, contine loess.

Loess-ul, care este alcatuit din argila si nisip fin, ar fi favorizat producerea seismelor din judetul Galati, dupa ce in sol s-a infiltrat in apa, ceea ce ar fi dus la deplasarea satului pe verticala "vreo sapte-opt milimetri", potrivit lui Marmureanu.

El a mai spus ca lucrurile se vor linisti, din punct de vedere al cutremurelor, in Galati si ca nu este cazul ca oamenii sa-si puna problema sa se mute din zona.

Seismele din Galati au avut loc in "conditii absolut naturale"

Directorul onorific al INFP a concluzionat ca seismele din Galati au avut loc in "conditii absolut naturale".

Ministrul delegat pentru Cercetare, Mihnea Costoiu, a afirmat la randul sau, in 25 octombrie, ca potrivit concluziilor raportului stiintific, principala cauza a cutremurelor din Galati este una tectonica, dar panza freatica ridicata a "amplificat" semnalul sonor si a afectat si mai mult o parte dintre casele din satul Izvoarele.

Incepand cu 23 septembrie, in zona Galati s-au produs peste 260 de cutremure, dintre care peste 30 au avut magnitudini de peste 2,5 grade pe scara Richter. Cele mai puternice seisme inregistrate la Galati in aceasta perioada au avut 3,9 grade si s-au produs in 29 si 30 septembrie si in 4 octombrie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#cutremure Galati, #marmureanu cutremure , #stiri Pro TV