Batalie pe Harry Potter

Luni, 28 Noiembrie 2005, ora 07:11
984 citiri

Mii de oameni s-au inghesuit sambata, la miezul noptii, sa cumpere cea mai recenta carte cu aventurile micului vrajitorPrichindei asezati la gramada pe rafturi, parinti, vedete Pro TV pe scena, sute de maini ridicate in aer. Toate se intamplau vineri noaptea, la Carrefour Orhideea si in librariile Humanitas din intreaga tara, unde s-a lansat, cu fast si premii, versiunea romaneasca a volumului sase din seria A"Harry PotterA".

Holul de promotii al supermarketului a fost asaltat de aproape patru mii de oameni, inghesuiti in jurul unei scene de patru metri patrati. De la inaltime, Hagrid (unul dintre personajele cartii, interpretat de Marius Chivu) le-a pus intrebari despre vrajitori si vrajitoare, potiuni magice si locuri fantastice, toate regasite in seria A"Harry PotterA". Cei mai nerabdatori au venit la spectacol inca de la ora 20.00, desi festivitatile au inceput in jurul orei 22.00.

Sus pe rafturi, jos in ingramadeala

A"M-am plimbat prin magazin, apoi am fost in ingramadeala. M-am urcat si eu pe rafturi, pentru ca nu aveam ce faceA", a povestit Traian Popa, 12 ani, retras intr-un colt de magazin, singur cu cartea A"Harry Potter si Printul SemipurA". Valeria Ionescu, 10 ani, a ajuns la zece fara un sfert. A"M-am suit pe sus, m-am mai plimbat putin, sa caut un loc, si a fost foarte frumosA", a spus fetita. Valeria are acasa cele cinci carti precedente cu Harry Potter si spune ca a fost printre primii 20 care au apucat sa ia noul volum din raft.

A"Se dau carti gratisA"

Cu jumatate de ora inaintea miezului noptii, ora anuntata pentru lansare, multimea a inceput sa alerge in toate partile. Aparusera oameni cu carti in maini, cate doua, cate cinci, fiecare cat apucase. A"Se dau carti gratisA", strigau copiii. Multi au crezut si s-au imbulzit spre rafturile dezvelite in focuri de artificii. La iesire insa, i-a intampinat un cordon de oameni de ordine, care

i-au invitat la case, sa-si plateasca achizitiile. S-au vandut trei mii de exemplare intr-o singura ora, la pretul de 47,99 lei noi, potrivit directorului de marketing al Carrefour, Andreea Mihai.

Dupa ce si-a luat cartea, Roxana Mihailescu, 10 ani, se poza impreuna cu parintii, intr-un costum de vrajitoare. A citit toate cartile si a vazut toate filmele cu personajul sau preferat, Harry Potter. Tatalui ei, Sorin Mihailescu, nu i-a placut insa lansarea. A"Trebuia organizata undeva in aer liber sau intr-o sala de sport, nu intr-o galerie comercialaA", a spus el. Nici pasiunea copilului pentru cartile lui J.K. Rowling nu-l prea incanta: A"E un lucru rau. In loc sa promovam valorile culturii nationale sau mondiale, citim niste inchipuiri, fara rol educativA".

Catalina Oprea, mama unui fan de 16 ani, isi incurajeaza fata sa citeasca, ba chiar i-a preluat obiceiurile si a inceput si ea sa-l indrageasca pe micul vrajitor. A"Au ce invata de la el. In primul rand, sa aiba curaj, sa nu stea retrasi, de frica ca nu cumva sa greseascaA", a spus ea.

Harry Potter la Humanitas

Sute de copii insotiti de parinti s-au inghesuit si in libraria Humanitas Kretulescu sa cumpere si, daca se poate, sa castige cate un exemplar din A"Harry Potter si Printul SemipurA". A"Vreau sa-mi spui litera cu litera cum se cheama sportul (Vajthat - n.r.) in englezaA", spune maestrul de ceremonii. Un singur copil, Diana Turcanu (15 ani), a stiut: A"QuidditchA". A aflat raspunsul din filme, dar spune ca prefera cartile. A"Pentru ca atunci cand le citesc imi imaginez ce vreau eu si cum vreau, diferit de ce si-a imaginat regizorulA". Din lumea magica, ii plac magazinele de dulciuri, iar preferatul ei nu este Harry Potter: A"Imi place Malfoi (Rea-credinta), pentru ca este un pic mai rau, si eu, personal, sunt mai rautacioasaA".

Si la Cluj, zeci de copii au luat cu asalt libraria Humanitas si au participat la o sceneta cu personajele din carte, pusa la cale de actorii Teatrului Imposibil.

In librarii, cartea costa 55 de lei noi, cu sapte lei mai scump decat la Carrefour.(A contribuit Madalina Prundea)

Sandra Scarlat

Evenimentul Zilei