Ambasadorul american: Romania a renuntat la avioanele F16 din motive pur economice

Duminica, 24 Octombrie 2010, ora 23:21
1839 citiri
Ambasadorul american: Romania a renuntat la avioanele F16 din motive pur economice

Ambasadorul SUA la Bucuresti, Mark Gitenstein, a declarat, duminica, la Pro TV, ca Romania a luat deciza "de natura pur economica" de a renunta la programul de achizitionare de avioane F16, deoarece SUA vroiau sa vanda si nu sa finanteze vanzarea acestor aparate catre Romania, informeaza Mediafax.

Intrebat ce opinie are despre faptul ca Romania a renuntat la programul de achizitionare de avioane F16, Gitenstein a spus : "A fost o decizie de natura pur economica. Fortele dumneavoastra aeriene au cerut F16, iar noi le-am oferit.

Noi vroiam sa vindem F16, nu vroiam sa finantam vanzarea lor. Nu ne-am permis s-o facem si tinand cont de «credit rating»-ul dumneavoastra nu am dorit sa facem acest lucru. Asa stand lucrurile, Romania a luat singura decizie pe care putea s-o ia - nu a cumparat F16", a explicat ambasadorul la emisiunea "Dupa 20 de ani".

Intrebat daca i s-a transmis vreo data la care Romania ar putea relua acest program, el a spus ca este o problema dificila, legata de regulile aplicabile in acest caz. "Este o intrebare complicata legata de modul in care pot fi redeschise discutiile.

Teoretic este posibil, poate chiar si in cadrul cererii actuale, existente, prin extinderea acesteia…(…) Cred ca este un subiect la care sa ne uitam din nou peste sase luni pe baza «credit rate» -ului dumneavoastra", a mai spus diplomatul.

Emil Boc a declarat, la inceputul lunii august ca Guvernul nu dispune de bani pentru avioanele F16, raspuns oferit la doar doua zile dupa expirarea termenului pana la care Romania trebuia sa achite o prima transa de bani.

Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) a aprobat in martie propunerea MApN de achizitionare a 24 de avioane F-16 in uz.

Achizitionarea avioanelor F16 aprobata de CSAT cota aproximativ 1,3 miliarde dolari.

Ministerul Apararii preciza ca cele 24 de avioane aprobate de CSAT sunt varianta Block 25, revitalizate si complet echipate, iar pachetul cuprinde asistenta tehnica pentru o perioada de 3-5 ani si pachet de suport logistic, simulatoare de zbor, pregatirea personalului navigant si tehnic, transportul, adaptarea infrastructurii de la sol, munitia, armamentul, costuri administrative. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#ambasador, #american, #avioane, #f16 , #stiri Pro TV