Val de scumpiri de la 1 octombrie: Cresc preturile la lumina, gaze, carburanti si alimente, precum si ratele la credite

Vineri, 29 Septembrie 2017, ora 13:36
1773 citiri
Val de scumpiri de la 1 octombrie: Cresc preturile la lumina, gaze, carburanti si alimente, precum si ratele la credite
Foto: Arhiva Ziare.com

Facturile la energie electrica si gaze, precum si pretul carburantilor la pompa, se vor majora din nou de la 1 octombrie, ceea ce va produce un val de scumpiri in lant pentru cele mai multe produse si servicii, in special pentru alimente, toate acestea concomitent cu cresterea ratelor la banci.

In ceea ce priveste pretul energiei electrice, Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie (ANRE) a decis ca, de la 1 octombrie, va exista o majorare pentru consumatorii casnici de 0,03 lei/kWh. Presedintele ANRE, Niculae Havrilet, a explicat ca aceasta inseamna o scumpire cu 3,45 lei pe luna pentru un consum mediu de 100 kWh.

Totodata, vicepresedintele ANRE, Emil Calota, a anuntat ca pretul gazelor pentru consumatorii casnici va creste, in medie, cu 6% in al patrulea trimestru al anului. Comitetul de reglementare al reglementatorului nu a aprobat inca aceasta decizie, care ar urma sa fie luata saptamana viitoare.

In plus, Guvernul a decis majorarea accizei la carburanti cu 0,16 lei pe litru de la 15 septembrie, urmand ca o crestere similara sa aiba loc de la 1 octombrie, asa ca ziua de duminica vine si cu o noua scumpire la pompa.

Pe data de 15 septembrie, cand a avut loc prima majorare a accizei, petrolistii au scumpit carburantii cu 9 bani pe litru. Insa preturile au fost modificate in sus chiar si inainte si dupa aceasta data.

Astfel ca, potrivit site-urilor companiilor petroliere, pretul celor mai ieftine sortimente de carburanti a ajuns aproape de 5 lei pe litru, dupa ce, la mijlocul lunii septembrie, era de circa 4,7 lei la motorina si 4,8 lei la benzina. In ceea ce priveste sortimentele premium, acestea au depasit deja pragul de 5 lei pe litru.

Vezi si Urmeaza noi scumpiri la benzina si motorina, dupa supraacciza: Pretul petrolului a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani

Problema cea mai mare este ca aceste produse - energie, gaze si carburanti - sunt folosite in masa si duc la scumpiri in lant pentru aproape toate produsele si serviciile din economie, intrucat ele influenteaza atat costurile de productie, cat si segmentul de transport si comercializare.

Citeste mai departe despre "Val de scumpiri de la 1 octombrie: Cresc preturile la lumina, gaze, carburanti si alimente, precum si ratele la credite" pe Ziare.com.

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#scumpiri 1 octombrie 2017 , #Stiri Preturi