UE si China s-au inteles la pretul minim pentru panourile solare

Duminica, 28 Iulie 2013, ora 16:39
1891 citiri
UE si China s-au inteles la pretul minim pentru panourile solare
Foto: kilimanjaroenterprises.com

Uniunea Europeana (UE) si producatorii de panouri solare din China au ajuns la un acord in valoare de mai multe miliarde de dolari pentru incheierea unei dispute vizand preturile de dumping la care companiile chineze exporta in tarile europene.

Acordul pune capat unor negocieri aprige, care au durat mai multe luni, potrivit Wall Street Journal.

"Pot anunta ca sunt multumit cu oferta referitoare la preturi transmisa de exportatorii chinezi de panouri solare. (...) Este solutia amiabila pe care o doreau atat UE, cat si China", a declarat comisarul UE penrtru Comert, Karel De Gucht.

Camera de comert a Chinei responsabila de exporturile de panouri solare, care a condus negocierile din partea partii chineze, a acceptat ca panourile solare sa fie exportate in UE la pretul minim de 56 de eurocenti pe watt, a spus un diplomat european. Tarifele negociate se aplica panourilor solare, dar si componentelor folosite pentru productia acestora.

Pretul minim nu este obligatoriu pentru companiile chineze, dar cele care nu respecta intelegerea vor fi afectate de tarifele antidumping anuntate deja de Comisia Europeana. Desi in prezent acestea se situeaza la 11,8%, de pe 6 august vor urca la 47,6%.

Intelegerea dintre Comisie si camera de comert chineza se refera doar la panouri solare care produc pana la 7 GW pe an, urmand ca toate importurile de panouri ce depasesc acest plafon sa intre sub incidenta tarifelor.

Negocierile referitoare la tarifele antidumping sunt printre cele mai ample derulate de Comisia Europeana pana in prezent, iar unii observatori s-au temut chiar ca ar putea declansa un conflict comercial de proportii intre UE si China.

Acordul urmeaza sa fie transmis spre consultare statelor membre, iar ulterior pentru aprobare comisarilor europeni. Informatii suplimentare ar putea fi publicate dupa eventuala avizare de catre Comisie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
Microsoft renunță la aplicația Teams în suita Office. Care este motivul
Microsoft renunță la aplicația Teams în suita Office. Care este motivul
Microsoft a anunțat recent că va separa aplicația Teams de suita Microsoft 365, decizie luată pentru a evita complicatiile legale și pentru a oferi claritate clienților, conform...
#pret minim panouri solare, #UE pret panouri solare, #China pret panouri solare , #Stiri Preturi