Transportatorii, despre majorarea accizelor: Guvernul ii ajuta pe unguri si austrieci sa-si faca autostrazi

Marti, 08 August 2017, ora 18:34
1055 citiri
Transportatorii, despre majorarea accizelor: Guvernul ii ajuta pe unguri si austrieci sa-si faca autostrazi
Foto: Ziare.com

Majorarea semnificativa a accizelor la carburanti de la 1 septembrie va duce la scumpiri in lant si la aparitia de insolvente in randul transportatorilor, iar protestele vor deveni o optiune, au avertizat patronatele transportatorilor. In plus, multi soferi nu vor mai alimenta din Romania, preferand Ungaria si Austria, tari care vor oferi preturi mai bune de luna viitoare si o rambursare rapida a unei parti din accize.

In urma majorarii accizei, un litru de benzina fara plumb sau de motorina se va scumpi, de la 1 septembrie, cu circa 45 de bani, arata calculele News.ro.

Iata tot ce trebuie sa stii despre majorarea accizei la carburanti

Aceasta masura va avea efecte grave asupra transportatorilor, considera acestia.

"Efectele vor fi extrem de urate. Transportul international va migra catre tarile din jurul Romaniei, in special catre Ungaria si Austria. Un TIR are un rezervor de circa 1.200 de litri, ceea ce ii permite o autonomie de peste 3.000 de kilometri", a afirmat vicepresedintele Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR), Constantin Isac, pentru News.ro.

Acesta a atras atentia ca in Ungaria, rambursarea unei parti din acciza se face rapid, in 30 de zile. Cand preturile vor depasi nivelul din Ungaria si vor ajunge la nivelul celor din Austria, multi soferi vor prefera sa alimenteze din cele doua tari.

"Practic, ii ajutam pe unguri si austrieci sa-si construiasca noi autostrazi, avand in vedere ca o parte din banii proveniti din acciza sunt folositi pentru finantarea unor lucrari de infrastructura", a afirmat Isac.

La motorina, pretul mediu actual din Romania al celui mai ieftin sortiment este de 4,35 lei, echivalent cu 0,9520 euro, si este al cincilea cel mai mic din UE, dupa Lituania (0,88 euro), Polonia (0,9360 euro), Letonia (0,94 euro) si Luxemburg (0,95 euro).

Dupa cresterea accizelor, de la 1 septembrie, pretul mediu din Romania va ajunge la 4,80 lei/litru, echivalent cu 1,0520 euro, la cursul actual al BNR.

Cu acest pret, Romania va ajunge pe locul al optulea al celor mai mici preturi din Uniunea Europeana, cu un pret la pompa mai mare si decat in Bulgaria, Austria si Slovacia.

Nu s-au recuperat nici banii din accizele platite pana la sfarsitul lui 2017

Transportatorii se plang ca aceasta majorare a pretului va fi aproape imposibil de introdus in costurile operationale, in contextul in care transportatorii romani rezista in Europa cu marje de profit mici, considera presedintele Federatiei ...citeste mai departe despre "Transportatorii, despre majorarea accizelor: Guvernul ii ajuta pe unguri si austrieci sa-si faca autostrazi" pe Ziare.com

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#transporatori majorare accize, #transportatori acciza crestere preturi, #majorare accize carburanti , #Stiri Preturi