Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Tarifele de terminare in retelele fixe si mobile scad de la 1 aprilie 2014

Tarifele de terminare in retelele fixe si mobile scad de la 1 aprilie 2014


Tarifele maxime pe care operatorii telecom din Romania le pot fixa intre ei pentru stabilirea pretului final al apelurilor la puncte fixe, dar si mobile, scad incepand cu 1 aprilie 2014, la 0,14 eurocenti/minut, respectiv la 0,96 eurocenti/minut.

Potrivit Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii /ANCOM/, reducerea tarifelor de terminare in ambele tipuri de retele a fost agreata de Comisia Europeana /CE/, astfel incat, din prima zi a lunii aprilie a.c., pentru terminarea apelurilor la puncte fixe, in Romania se va plati 0,14 eurocenti/minut (de la 0,67 eurocenti/minut, in prezent), iar pentru terminarea la puncte mobile pretul scade de la 3,07 eurocenti/minut la 0,96 eurocenti/minut.

Noile tarife vor deveni obligatorii pentru toti furnizorii de retele din Romania identificati cu putere semnificativa pe pietele de terminare a apelurilor la puncte fixe si mobile: 46 de furnizori de retele fixe si 6 furnizori de retele mobile.

Potrivit ANCOM, la fel ca pana acum, tarifele de terminare nu sunt diferentiate in functie de tehnologia utilizata (de exemplu, 2G sau 3G, PSTN sau IP), de intervalul orar in care au loc apelurile sau de originea lor (puncte fixe, puncte mobile, retele nationale sau internationale).

Cu aceasta ocazie, ANCOM a stabilit si noi plafoane tarifare pentru serviciile auxiliare de interconectare oferite de toti furnizorii de retele de comunicatii, respectiv pentru serviciile de tranzit national al apelurilor, serviciile de linii inchiriate segmente terminale si serviciile de backhaul pe suport Ethernet, furnizate de societatea Romtelecom.

In a doua jumatate a anului 2013, arbitrul telecom a notificat CE, Grupul Reglementatorilor Europeni pentru Comunicatii Electronice /BEREC/ si autoritatile nationale de reglementare din celelalte state membre ale Uniunii Europene cu privire la aplicarea noilor plafoane tarifare.

Acordul primit din partea Comisiei, pe baza Directivei-Cadru incheie consultarea la nivel european si permite ANCOM adoptarea setului de masuri propuse.

Tariful de terminare se factureaza exclusiv in cazul apelurilor in afara retelei si reprezinta pretul pe care reteaua apelata il solicita pentru acceptarea apelului.

Recent, presedintele ANCOM, Catalin Marinescu, a declarat ca scaderea tarifelor de interconectare intre operatorii de telefonie din Romania va permite intrarea pe piata de profil din Romania a noi jucatori.

'Scaderea de trei ori a tarifelor de interconectare pe care si-i le platesc operatorii intre ei, practic scad barierele de intrare pe piata a unui operator virtual. Viitorul in domeniul telecom as vrea sa fie global. As vrea sa platesc tarife identice indiferent de tara in care calatoresc', a spus Marinescu.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 2232 ori
Citeste mai multe despretarife telefonie mobila romania mobile