Supraproductia din China ameninta Europa: Nu putem tolera aceasta pacoste!

Joi, 25 Februarie 2016, ora 14:40
7463 citiri
Supraproductia din China ameninta Europa: Nu putem tolera aceasta pacoste!
Foto: Pixabay

Capacitatea masiva de productie din sectorul industriei grele a Chinei continua sa provoace daune enorme in celelalte piete de pe glob, releva un studiu recent al Camerei de Comert a Uniunii Europene din China.

Cea mai mare amenintare o resimt producatorii de otel din celelalte piete, supraductia din China fiind cu mult peste cererea existenta in acest moment la nivel global, relateaza Hurriyet Daily News.

Gigantul e in pierdere

Productia de otel a Chinei a ajuns sa depaseasca productia combinata a celorlalti patru mari producatori de otel din lume: Japonia, India, Statele Unite si Rusia, iar economistii Camerei de Comert a UE atrag atentia ca in industria de aluminiu fluxul negativ de numerar a depasit deja 60%.

La fel, in numai doi ani, productia de ciment din China a egalat cantitatile produse de-a lungul intregului secol XX in Statele Unite.

"China nu a mai ramas fidela incercarilor pe care le-a facut in ultimul deceniu pentru a rezolva problema supraproductiei", a mentionat presedintele Camerei, Joerg Wuttke.

Oficialii de la Bruxelles au lansat noi acuzatii privind politica de dumping practicata de China la otelul livrat in Europa, producatorii din UE si Asia fiind cei mai afectati de prabusirea pretului generata in urma importurilor de otel ieftin din China.

"Supracapacitatea de productie a fost o pacoste intretinuta pentru multi ani in peisajul industrial al Chinei, iar aceasta afecteaza zeci de industrii in prezent, provocand daune imense in economia globala si in cresterea economica din China", arata raportul Camerei de Comert a UE.

Competitie neloiala

Problema a starnit o multime de reactii din partea statelor dezvoltate, care au reclamat faptul ca Beijingul practica preturi de dumping pe aceste piete.

China este responsabila pentru jumatate din productia de otel a lumii, dar, odata cu incetinirea motoarelor economiei interne, cererea a scazut intr-un ritm alert, iar Beijingul a incercat sa gaseasca noi piete de distributie in afara granitelor.

Importurile de otel din China pe piata europeana sunt subiectul unui nou dosar inaintat de oficialii EU catre Organizatia Mondiala a Comertului.

"Nu putem permite o competitie necinstita in care produsele de import ieftinite in mod artificial sa ameninte industria din interiorul Uniunii", a avertizat Comisarul european pentru Comert, Cecilia Malmström.

La inceputul acestei luni, gigantul Arcellor Mittal, cu operatiuni pe piata europeana si pe cea din Asia, a acuzat China de provocarea unor pierderi de aproximativ 8 miliarde de dolari in cursul anului trecut, dar si de periclitatea a mii de locuri de munca in industria siderurgica.

In acelasi timp insa, vanzarea otelului la un pret de dumping a ajuns sa ii coste destul de mult si pe reprezentantii sectorului siderurgic din China, Beijingul anuntand ca va reduce productia de otel cu 150 de milioane de tone in urmatorii 5 ani.

In ciuda promisiunilor facute de oficalii chinezi de a rezolva problema supraproductiei, expertii Camerei de Comert cred ca interventiile Beijingului in favoarea cresterii consumului pe plan intern demonstreaza ca rolul asumat de Executivul Chinei a devenit o parte a problemei.

"Ca sa realizeze o schimbare, guvernul Chinei trebui sa manifeste dorinta de a-si schimba atitudinea", arata expertii Camerei de Comert a Uniunii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Temperatura ideală în casă: românii preferă să aibă între 22 și 24°C în locuințe STUDIU
Temperatura ideală în casă: românii preferă să aibă între 22 și 24°C în locuințe STUDIU
Aproape jumătate dintre români susţin că temperatura ideală din locuinţă trebuie să fie cupinsă între 22 şi 24°C şi chiar peste, în timp ce doar 3,8% susţin că se simt confortabil...
Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Protestele angajaților la sediile Google din California și New York au avut consecințe grave. Demersul care avea ca scop anularea unui contract al companiei cu autoritățile din Israel a dus la...
#importuri otel China, #pret dumping otel, #supraductie China , #Stiri Preturi