Prețurile la alimentele de bază în funcție de regiunile României. Care a fost cea mai scumpă piață de legume din țară în luna septembrie

Miercuri, 24 Noiembrie 2021, ora 03:05
1359 citiri
Prețurile la alimentele de bază în funcție de regiunile României. Care a fost cea mai scumpă piață de legume din țară în luna septembrie
Cea mai scumpă piață din România, în luna septembrie, a fost în Sfântu Gheorghe FOTO covasnamedia.ro

Românii care locuiesc în centrul țării au cheltuit, în luna septembrie 2021, cei mai mulți bani pentru produsele alimentare cumpărate din piețele agroalimentare din reședințele de județe, potrivit datelor publicate într-un raport al Institutului Național de Statistică.

Datele analizate de Ziare.com în 21 de județe din toate regiunile țării indică faptul că municipiul Sfântul Gheorghe are cea mai scumpă piață din România, urmat la mare depărtare de Alba Iulia, Timișoara, Râmnicu Vâlcea, București, Brașov și Cluj.

La polul opus se află Brăila, cu cea mai ieftină piață din România în luna septembrie. De altfel, județele din zona Moldovei au prețurile cele mai mici la legume, dar și la produsele lactate și ouă, reiese din raportul Institutului de Statistică.

Cercetarea INS a urmărit prețurile medii la principalele produse vândute în piețele agroalimentare din municipiile reședință de județ, în luna septembrie 2021, potrivit insse.ro.

Au fost analizate prețurile din piețele agroalimentare la nouă produse alimentare care nu lipsesc din cămara românilor la început de toamnă: cartofi, roșii, vinete, ardei gras, castraveți, struguri, dar și la alimentele cumpărate frecvent, indiferent de anotimp: lapte, brânză și ouă.

Concluzia, după compararea prețurilor în piețe din 21 de reședințe de județ, este că ardelenii și bănățenii au avut cel mai scump coș de cumpărături de toamnă, în schimb, locuitorii din Brăila, Iași, Piatra Neamț, Vaslui și Buzău au cheltuit mult mai puțin pentru conservele de legume, pentru struguri, dar și pentru alimentele de zi cu zi.

Sfântu Gheorghe este de departe orașul cu cele mai mari prețuri în piața de legume din România. Deși se află într-o zonă considerată patria cartofilor, aici un kilogram costă 3 lei, în timp ce la Târgoviște, de exemplu, aceeași cantitate de cartofi s-a vândut în septembrie cu 1,44 lei. Totuși, cel mai mare preț pentru această legumă a fost, în același interval de referință, în piața din Deva, cu 3,31 lei/kg/cartofi.

Pentru un coș de cumpărături în care intră câte un kilogram de cartofi, roșii, ardei gras, castraveți, vinete, struguri, brânză, un litru de lapte și un ou, un localnic din Sfântu Gheorghe a plătit 73,29 lei.

Pe locul al doilea în topul celor mai scumpe piețe de legume se situează Alba Iulia, cu un preț total de 64,89 de lei, pentru un coș de c ...citeste mai departe despre "Prețurile la alimentele de bază în funcție de regiunile României. Care a fost cea mai scumpă piață de legume din țară în luna septembrie" pe Ziare.com

Aparate de îngrijire personală utile pentru domni: iată ce să nu îți lipsească
Aparate de îngrijire personală utile pentru domni: iată ce să nu îți lipsească
Îngrijirea personală este un subiect ce ar trebui să privească orice persoană. De multe ori, este asociată doar cu doamnele și domnișoarele, însă și bărbații au la fel de mare nevoie...
3 provocări pentru cultivatorii de triticale și cum le faci față cu ajutorul tehnologiilor moderne, în noul sezon
3 provocări pentru cultivatorii de triticale și cum le faci față cu ajutorul tehnologiilor moderne, în noul sezon
Obținerea unei culturi sustenabile, cu randament ridicat, este un proces provocator din cauza diverșilor factori care pot influența triticalele: condițiile meteo și de sol, dezvoltarea...
#Piata, #Piata Obor, #preturi, #alimente, #legume, #lapte, #branza, #cartofi , #Stiri Preturi