Micii comercianti, apel catre seful ANAF: Vor sa vanda tigari neconforme si dupa 20 mai

Vineri, 12 Mai 2017, ora 11:16
1331 citiri
Micii comercianti, apel catre seful ANAF: Vor sa vanda tigari neconforme si dupa 20 mai
Foto: Arhiva Ziare.com

Asociatia Nationala a Comerciantilor Mici si Mijlocii din Romania (ANCMMR), care reprezinta interesele patronilor de mici magazine, a trimis o scrisoare sefului ANAF, Bogdan Stan, in care ii cere sa ia o decizie care sa permita vanzarea de produse din tutun fabricate conform vechii legislatii pana la epuizarea stocurilor actuale.

Solicitarea este motivata de pierderile prea mari pe care le-ar inregistra patronii de magazine daca stocurile nu mai pot fi vandute.

Legea 201/2016 prevede ca doar pana la 20 mai 2017 mai este permisa vanzarea de produse din tutun fabricate si etichetate in conformitate cu prevederile anterioare, din Legea 349/2002.

"Ca efect al legii, dupa aceasta data nu vor mai putea fi vandute produsele fabricate conform legislatiei anterioare, desi au fost puse pe piata in mod legal si se afla in circuitul comercial. Potrivit Directivei 40/2014, epuizarea stocurilor ar fi trebuit sa se faca intr-un an de zile, dar intarzierea transpunerii acesteia in legislatia nationala (prin Legea 201 din noiembrie 2016) a redus perioada la numai sase luni", arata un comunicat al asociatiei, transmis vineri.

Potrivit asociatiei, peste 75.000 de magazine din Romania vand in prezent tigari si au stocuri importante de produse din tutun fabricate inainte de data intrarii in vigoare a legii, care nu mai pot fi vandute pana la 20 mai 2017.

"Aceste produse au fost achizitionate de catre comercianti in mod legal si nu mai pot fi returnate. De asemenea, nici nu vor putea fi distruse fara cheltuieli suplimentare din partea comerciantilor", sustine asociatia micilor comercianti.

In cazul in care producatorii ar accepta returnarea produselor, procesul ar presupune o sarcina administrativa suplimentara, care ar ingreuna activitatea comerciantilor, afirma reprezentantii acestora.

"Pierderile pe care le vom inregistra vor fi semnificative, atat de ordin financiar, cat si administrativ, afectand buna functionare a activitatii membrilor nostri", mai arata asociatia.

Scade acciza la tutun, dar tigarile nu se vor ieftini ...citeste mai departe despre "Micii comercianti, apel catre seful ANAF: Vor sa vanda tigari neconforme si dupa 20 mai" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Xiaomi se pregătește să lanseze modelul 14T Pro. Cu ce specificații vine
Xiaomi se pregătește să lanseze modelul 14T Pro. Cu ce specificații vine
Xiaomi se pregătește să lanseze modelul 14T Pro, o variantă mai accesibilă a seriei sale flagship, care promite performanțe de top cu mici compromisuri pentru a menține prețul accesibil....
Interzicerea închirierii locuințelor în blocurile cu bulină. Expert: "Sunt multe clădiri la fel de vulnerabile"
Interzicerea închirierii locuințelor în blocurile cu bulină. Expert: "Sunt multe clădiri la fel de vulnerabile"
Pregătirea României și a Capitalei pentru următorul mare cutremur a intrat pe agenda publică în 2024. Miercuri, 10 aprilie, edilul Nicușor Dan a anunțat un proiect pilot de evaluare rapidă...
#vanzare produse tutun, #producatori tigari , #Stiri Preturi