Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Hidroelectrica a propus ANRE sa preia din consumatorii casnici, pretul sa nu creasca, iar piata sa fie liberalizata de la 1 ianuarie

Hidroelectrica a propus ANRE sa preia din consumatorii casnici, pretul sa nu creasca, iar piata sa fie liberalizata de la 1 ianuarie

Hidroelectrica a propus Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE) o solutie astfel incat piata de energie sa fie liberalizata de la 1 ianuarie, asa cum cere legislatia europeana, dar, in acelasi timp, fara ca electricitatea pentru populatie sa se scumpeasca.

"Ca urmare a invitatiei primite de la ANRE pentru a discuta pe marginea proiectului de ordin care se pliaza pe calendarul de dereglementare propus Comisiei Europene, am avut mai multe discutii vizavi de iminenta cresterii pretului daca s-ar dereglementa piata si s-ar trece din nou la piata libera de la 1 ianuarie", a precizat, joi, Bogdan Badea, directorul general al producatorului de energie hidro.

Acest draft de ordin prevede ca Hidroelectrica si Nuclearelectrica vor acoperi intregul necesar de energie electrica al populatiei de la 1 ianuarie, la preturi mai mici decat cele din piata libera, ceea ce ar afecta foarte mult producatorul hidro.

"Pozitia Hidroelectrica a fost urmatoarea: in primul si-n primul rand, noi sustinem trecerea la piata libera de la 1 ianuarie, intrucat avem un regulament european care trebuie respectat.

A doua chestiune este ca, daca intelegem problema legata de prevederile OUG 114 si de faptul ca furnizorii de ultima instanta nu au achizitionat energia, asteptand ca ANRE sa le dea energie de la producatori, am propus sa preluam noi, ca perioada de tranzitie, sa ni se cesioneze pe o perioada de maximum un an contractele pe care ei considera ca nu le mai pot sustine la actualele preturi, astfel incat sa mentinem pretul la populatie, sa nu creasca, iar in acelasi timp furnizorii de ultima instanta sa aiba posibilitatea sa achizitioneze din piata libera pentru urmatoarea perioada energia necesara", a sustinut Badea.

Potrivit acestuia, Hidroelectrica este de acord sa suporte inclusiv costurile de facturare catre acesti clienti casnici.

"Intrucat Hidroelectrica nu are logistica necesara pentru a factura energia catre consumatorii casnici, suntem de acord sa suportam si costurile de facturare, de management al intregii operatiuni, astfel incat, pentru consumatori, sa nu se simta nimic, sa nu creasca pretul si, in acelasi timp, sa fie respectata si legislatia europeana si sa liberalizam piata", a adaugat Badea.

El nu a putut spune cati consumatori casnici poate alimenta Hidroelectrica, precizand ca este nevoie de o analiza in acest sens, impreuna cu furnizorii de ultima instanta.

"Parerea mea este ca, oricum, asa cum este proiectul de ordin al ANRE ...citeste mai departe despre "Hidroelectrica a propus ANRE sa preia din consumatorii casnici, pretul sa nu creasca, iar piata sa fie liberalizata de la 1 ianuarie" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1007 ori
Citeste mai multe despreHidroelectrica pret curent 2020