Facturi din ce in ce mai mari la energie electrica: Curentul va continua sa se scumpeasca

Sambata, 05 August 2017, ora 11:29
1308 citiri
Facturi din ce in ce mai mari la energie electrica: Curentul va continua sa se scumpeasca
Foto: Pixabay

Dupa ce pretul energiei electrice a crescut simtitor in ultima vreme, iata ca vom avea parte de o noua scumpire.

De data aceasta, va avea loc in toamna, mai exact in octombrie, informeaza TVR.

Estimarile realizate de Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) arata o crestere de cateva procente.

Reamintim ca pretul energiei electrice a explodat in ultima vreme. Astfel, un MWH de energie a ajuns saptamana aceasta sa se vanda pe piata pentru ziua urmatoare si cu 570 de lei, triplu fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Scumpirea are loc in contextul secetei care a lovit tara noastra si a adus debitul Dunarii la minimul functional, de exemplu.

Potrivit Ministerului Energiei, situatia actuala este cauzata de mai multi factori locali si regionali, unul dintre acestia fiind legat de cresterea consumului de electricitate pe fondul codurilor de canicula. In prezent, necesarul de consum este de 7.500 - 8.000 MW, cu peste 1.000 de MW mai mult decat in perioada similara a anului trecut.

Reprezentantii Ministerului Energiei mai precizeaza ca in regiune sunt preturi similare, iar Romania functioneaza pe o piata europeana, avand bursa de energie cuplata cu alte piete. In acest context, preturile energiei pe bursa sunt influentate de cele de pe pietele cu care Romania este cuplata.

Totusi, exista semnale privind posibile intelegeri neconcurentiale intre producatori de energie din Romania, asa ca a fost sesizat Consiliul Concurentei.

Vineri, ministrul Energiei, Toma Petcu declara ca pe piata secundara de energie aproape 45% din cantitate este tranzactionata pe Piata pentru Ziua Urmatoare (PZU), o platforma a bursei de energie OPCOM, iar de acolo provine problema cresterii pretului la energie.

"Inca de acum 4 saptamani ne-am aplecat foarte atent asupra acestei probleme. Am avut discutii atat cu ANRE cat si cu Consiliul Concurentei pentru ca au fost semnalate posibile aspecte de concurenta sau neconcurenta. Am cerut domnului Havrilet (presedintele ANRE n.r) sa faca o analiza sa zica daca sunt decizii pe care trebuie sa le luam. Am avut discutii cu directorul OPCOM si am analizat sa vedem care sunt problemele, sa vedem de unde apar preturile si anomaliile din preturi. Am observat ca in iunie la toate contractele pentru furnizorii de ultima instanta, din motive pe care nu le cunosc, s-a luat decizia la ANRE sa fie amanata aceasta licitatie", a spus Petcu intr-o conferinta de presa.

Potrivit acestuia, problema este ca toa ...citeste mai departe despre "Facturi din ce in ce mai mari la energie electrica: Curentul va continua sa se scumpeasca" pe Ziare.com

Google a lansat recent noi funcții pentru ecosistemul Android. Despre ce este vorba
Google a lansat recent noi funcții pentru ecosistemul Android. Despre ce este vorba
Google a lansat recent noi funcții pentru ecosistemul Android, proiectate să îmbogățească experiența utilizatorilor pe dispozitive mobile, tablete, smartwatch-uri și sisteme auto....
Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Apple se pregătește să aducă pe piață modelele iPhone 16 Pro și iPhone 16 Pro Max în două noi opțiuni de culoare: Desert Titanium și Titanium Grey, potrivit ultimelor informații...
#crestere preturi curent, #crestere pret energie electrice, #scumpire curent, #scumpire energie electrica , #Stiri Preturi