Expert: baietii destepti din energie s-au reapucat de treaba. Cat ii va costa asta pe romani

Sambata, 13 Iulie 2019, ora 00:00
1558 citiri
Expert: baietii destepti din energie s-au reapucat de treaba. Cat ii va costa asta pe romani
Foto: Arhiva Pixabay

Gazele romanesti tranzactionate pe bursa au atins un pret record pentru luna iunie, iar asta ne va costa pe toti, in perioada imediat urmatoare.

De regula, gazele naturale - inclusiv cele din productie interna - se ieftinesc vara. Motivul: atat populatia, cat si cea mai mare parte a industriei le consuma in cantitati mai mici. Iar o cerere redusa atrage dupa sine si o scadere a pretului gazelor vandute pe bursa.

In 2019, insa, situatia pietei de gaze este mai complicata decat in anii precedenti. Motivul: odata cu adoptarea OUG 114, pretul gazelor romanesti destinate consumului populatiei s-a plafonat la 68 lei MWh. In consecinta, pe bursa - unde cererea si oferta fac pretul - se mai vand doar gazele destinate industriei.

In mod normal, si pretul acestora ar fi trebuit sa scada pe timp de vara, ca urmare a cererii reduse. Cu toate astea, pretul mediu al gazelor naturale romanesti tranzactionate pe Bursa de Marfuri a ramas neschimbat fata de luna mai: 101,24 lei/MWh.

Evolutia pretului gazelor din productie interna, reprezentata cu rosu in graficul dat publicitatii de Bursa Romana de Marfuri

Or - potrivit inginerului Dumitru Chisalita, expert in domeniul energiei - acesta este cel mai ridicat pret mediu al gazelor romanesti practicat vreodata in luna iunie, pe bursa din tara noastra.

De ce se mentine pretul atat de sus? Pe de o parte, ne-am putea gandi ca producatorii si furnizorii vor sa castige un ban in plus pentru a compensa pierderile care le-au suferit in urma haosului creat pe piata, in ultima jumatate de an, de aplicarea OUG 114.

"Acest argument e valabil, insa, numai pana la un punct. Asta s-ar fi putut intampla in pana prin lunile aprilie si mai. In mod normal, incepand din iunie, preturile ar fi trebuit sa inceapa sa scada, totusi. Si iata ca acest lucru nu s-a intamplat.

De ce? Singura explicatie logica este ca pe piata exista o serie de furnizori care fac speculatii. Mai exact, parerea mea este ca parte dintre furnizori cumpara gaz ieftin, la pret plafonat, si apoi incearca sa il revanda scump.

Tehnic nici macar nu e foarte complicat, din cauza ca gazul nu este o marfa usor de urmarit. Nimeni nu poate stabili clar ca gazul care a fost cumparat la pret plafonat ajunge la populatie.

In concluzie, cineva poate cumpara acum gaze la pret plafonat pentru a le revinde scump, catre alti beneficiari.

Sigur ca la un moment dat un furnizor care procedeaza asa va trebui sa livreze gaze si catre populatia pentru care le-a cu ...citeste mai departe despre "Expert: baietii destepti din energie s-au reapucat de treaba. Cat ii va costa asta pe romani" pe Ziare.com

Strategii de extindere și fuziune în sistemul medical privat românesc. Clinica Oana Nicolau și dezvoltarea principiului de sănătate la 360 de grade
Strategii de extindere și fuziune în sistemul medical privat românesc. Clinica Oana Nicolau și dezvoltarea principiului de sănătate la 360 de grade
Sorin Nicolau este Co-Fondator al Clinicii Oana Nicolau, parte din rețeaua de clinici Regina Maria, un antreprenor care a apucat un drum neobișnuit pentru piața de business din România, și...
Bitcoin depășește pragul de 40.000$ pentru prima dată timp de 18 luni - Predicția prețului BTC
Bitcoin depășește pragul de 40.000$ pentru prima dată timp de 18 luni - Predicția prețului BTC
Bitcoin, pionierul din lumea criptomonedelor, a înregistrat o creștere care a depășit orice așteptare, atingând pragul de 41.000 de dolari, o performanță nemaiîntâlnită în ultimele 18...
#pret record gaze naturale Romania 2019, #pret mare gaze naturale Romania, #pret Romania gaz bursa , #Stiri Preturi