Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

De ce sunt carburantii din Romania mai scumpi decat media UE

De ce sunt carburantii din Romania mai scumpi decat media UE
Carburantii au ajuns sa coste pe piata romaneasca, fara taxe, mai mult decat media din Uniunea Europeana in unele perioade din 2016, a declarat recent presedintele Consiliului Concurentei, care a anuntat o analiza a situatiei, dupa ce anterior se plangea de slaba concurenta din sector.

Asta desi Romania este printre putinele state europene care mai produce titei, dispune de capacitati mari de rafinare si chiar exporta carburanti in statele vecine.

Insa principala cauza a preturilor mai mari decat ar fi normal din Romania este de natura legislativa, legislatia romaneasca impunand bariere birocratice, in primul rand legate de realizarea de stocuri cand intra pe piata noi jucatori. De asemenea, aceasta limiteaza importul carburantilor ieftini din alte tari.

Astfel, legislatia privind stocurile de urgenta impune o bariera importanta la intrarea pe piata a unor noi jucatori.

Legea 360/2013 privind constituirea si mentinerea unui nivel minim de rezerve de titei si de produse petroliere, in vigoare de la 24 decembrie 2013, prevede ca "obligatia constituirii si mentinerii stocurilor de urgenta revine operatorilor economici care introduc pe piata cantitati mai mari de 1.000 tone titei si/sau produse petroliere pe an".

Aceeasi lege prevede ca "termenul de constituire a stocurilor de urgenta este 31 decembrie si obligatia mentinerii acestora este de 365 de zile de la data constituirii. Finantarea stocurilor de urgenta constituite de operatorii economici (...) se realizeaza din sursele proprii ale acestora".

Legea 360/2013 transpune, in legislatia romaneasca, o directiva europeana, Directiva 2006/67/CE a Consiliului din 26 iulie 2006, care prevede ca stocurile minime se folosesc in cazul aparitiei unei disfunctionalitati majore in aprovizionarea pietei nationale cu titei sau cu produse petroliere. Nivelul stocurilor minime este calculat in functie de consum sau de importuri.

Citeste mai departe despre "De ce sunt carburantii din Romania mai scumpi decat media UE" pe Ziare.com.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 804 ori