Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Cum a oscilat pretul la pompa odata cu acciza - o analiza de la Cotroceni care contrazice ce spune Puterea

Cum a oscilat pretul la pompa odata cu acciza - o analiza de la Cotroceni care contrazice ce spune Puterea
Cosmin-Stefan Marinescu, consilierul prezidential pentru politici economice, afirma ca eliminarea accizei suplimentare la carburanti in ianuarie 2017 si apoi reintroducerea acesteia in septembrie este "un ilustru exemplu de impredictibilitate", el prezentand si statistici ale Comisiei Europene care indica faptul ca preturile la pompa au crescut in ultimele saptamani.

"Acciza suplimentara asupra carburantilor, caci despre ea este vorba, a trebuit mai intai sa fie eliminata (ianuarie 2017), pentru ca mai recent sa fie reintrodusa (septembrie 2017). Nu doresc sa dezvolt aici motivele acestui stop-and-go fiscal, un ilustru exemplu de impredictibilitate.

Doresc doar sa evidentiez impactul accizei asupra preturilor, in contextul dezbaterilor recente. Pe de o parte, se considera ca eliminarea accizei nu s-a regasit in scaderea preturilor carburantilor in ianuarie 2017.

Pe de alta parte, ca reintroducerea accizei nu a ridicat deloc preturile in septembrie 2017, cu alte cuvinte impozitarea ar fi fost perfect neutra.

Statistica ne arata, insa, altceva. Si anume faptul ca in ianuarie 2017 preturile carburantilor au scazut, iar in septembrie au crescut (si probabil vor continua sa mai creasca, prin cea de-a doua runda de accizare de 16 bani/litru, de la 1 octombrie) ", arata Marinescu.

Consilierul prezidential publica, intr-o postare pe blog, o serie de grafice statistice, citand ca sursa Weekly Oil Bulletin al Comisiei Europene, din care rezulta ca in ianuarie 2017 pretul mediu pe litrul de benzina si motorina a scazut cu 7,76 eurocenti si, respectiv, 8,43 eurocenti.

"Astfel, in ianuarie 2017, scaderea preturilor este elocventa, in pas cu acciza", adauga Cosmin-Stefan Marinescu.

Referitor la reintroducerea accizei suplimentare in aceasta luna, el prezinta un grafic din care rezulta o crestere a pretului mediu la pompa la benzina si motorina de circa 10-15 bani de la inceputul lui august pana la sfarsitul acestei luni.

"Ca atare, odata cu introducerea accizei suplimentare, se poate remarca un salt al preturilor in cea de-a doua jumatate a lunii septembrie. Totodata, ciclul de ajustare a preturilor este inca in curs, pe masura ce se diminueaza stocurile neaccizate suplimentar, precum si prin efectele pe care le va avea cea de-a doua runda de accizare", evidentiaza Marinescu, care este profesor universitar in cadrul Departamentului de Economie si Politici Economice de la ASE Bucuresti.

Totodata, el sustine ca scopul argumentatiei sale este de... citeste mai departe despre "Cum a oscilat pretul la pompa odata cu acciza - o analiza de la Cotroceni care contrazice ce spune Puterea" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1127 ori