Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Consiliul Concurentei ancheteaza de ce carburantii din Romania sunt mai scumpi decat media UE

Consiliul Concurentei ancheteaza de ce carburantii din Romania sunt mai scumpi decat media UE

Consiliul Concurentei a declansat o investigatie sectoriala pe piata carburantilor, dupa ce preturile fara taxe la carburanti au depasit usor media Uniunii Europene, pentru a vedea cum s-au format preturile, dar si cum s-a transpus directiva europeana privind stocurile obligatorii de carburanti.

"Mai ales in prima parte a anului trecut, preturile in Romania fara taxe la benzina si la motorina sunt mai mari decat in marea majoritate a tarilor din UE, sunt peste media UE, ceea ce e un fenomen nou. Pentru ca, traditional, in Romania, preturile fara taxe erau putin sub media Uniunii Europene", a declarat, luni, presedintele institutiei, Bogdan Chiritoiu, in cadrul unui eveniment pe teme energetice.

Seful autoritatii antimonopol argumenteaza necesitatea anchetei prin faptul ca, fata de prima parte a anului trecut, lucurile s-au schimbat sensibil.

"Este semi-adevarat ca in Romania pretul carburantilor este mai mare decat in Austria. Intrebarea este de ce de un an de zile este mai mare decat media Uniunii Europene. Cautam raspunsul", a afirmat Chiritoiu.

Autoritatea de concurenta va analiza de ce preturile fara taxe la carburanti au urcat in ultimele luni, depasind media Uniunii Europene.

"Pentru noi este o evolutie surprinzatoare, o sa vedem de ce, de la sfarsitul anului 2016, au crescut preturile fara taxe, care acum sunt usor peste media europeana", a declarat Chiritoiu.

Consiliul Concurentei are astfel parghia legala in care sa ceara companiilor sa-i furnizeze date care sa explice acest comportament pe care oficialul il numeste "straniu".

"Varful a fost in primul trimestru al anului 2016. Acum suntem la un procent peste media UE, deci foarte aproape de media UE. Problema e in curs de rezolvare. Undeva ceva s-a intamplat la inceputul anului trecut", a mentionat Chiritoiu.

Investigatia ar putea dura un an.

Citeste mai departe despre "Consiliul Concurentei ancheteaza de ce carburantii din Romania sunt mai scumpi decat media UE" pe Ziare.com.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1979 ori