Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

ASF anunta masuri de stabilizare a pietei RCA dupa cele sase luni cu preturi inghetate

ASF anunta masuri de stabilizare a pietei RCA dupa cele sase luni cu preturi inghetate

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a anuntat luni ca a elaborat un pachet de actiuni pentru stabilizarea pietei RCA, dupa expirarea perioadei de plafonare a tarifelor. Tot luni cinci patronate din transporturi au amenintat cu proteste la nivel national daca Guvernul nu va extinde perioada de plafonare a tarifelor pana la 31 decembrie 2017.

Guvernul a aprobat anul trecut, la presiunile patronatelor din transportul rutier, o ordonanta de urgenta care impune inghetarea preturilor RCA pentru sase luni, prin fixarea unor preturi maxime de catre ASF.

Perioada de plafonare a inceput in 18 noiembrie 2016 si va expira in 18 mai.

ASF are in vedere masuri de stabilizare a pietei precum stabilirea tarifelor de referinta, introducerea in legislatie a conceptului "client cu risc ridicat", elaborarea unor ghiduri cu privire la relatia asiguratorilor/intermediarilor cu consumatorii, precum si derularea unor activitati sustinute de informare publica si de educatie financiara pe tema politelor RCA.

In ceea ce priveste stabilirea unor tarife de referinta, "ASF va contracta servicii de specialitate din partea unei terte parti independente pentru intarirea credibilitatii rezultatelor obtinute. Totodata, ASF va lucra la acest proiect cu Banca Mondiala, care va oferi asistenta tehnica in vederea consolidarii unei piete de asigurari RCA orientata pe tarife de referinta", se arata in comunicatul ASF.

Proiectul ASF urmareste atat implementarea unor masuri imediate, necesare procesului de tranzitie catre un sistem bazat pe tarife de referinta, cat si alte demersuri de stabilizare pentru urmatoarele 12 luni.

Patronatele cer extinderea perioadei de plafonare a tarifelor asigurarilor RCA pana la 31 decembrie

Tot luni, cinci patronate din transporturile rutiere au amenintat cu noi proteste.

Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR), Federatia Operatorilor Romani de Transport (FORT), Asociatia Operatorilor de Transport Rutier Apulum, Asociatia Patronala a Transportatorilor Europa 2002 (APTE2002) si Asociatia Romana pentru Transporturi Rutiere Internationale (ARTRI) solicita Guvernului emiterea unei Hotarari pentru extinderea perioadei de plafonare a tarifelor asigurarilor RCA cel putin pana la data de 31 decembrie 2017.

Transportatorii sustin ca cele mai importante prevederi ale OUG, precum stabilirea unui tarif de referinta sau decontarea directa, nu sunt aplicate de nicio firma de asigurari, iar noua lege RCA se afla inca pe ...citeste mai departe despre "ASF anunta masuri de stabilizare a pietei RCA dupa cele sase luni cu preturi inghetate" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1039 ori