Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

ANRE ar putea reduce tarifele de distributie a energiei dupa ce primeste decizia Consiliului Concurentei

ANRE ar putea reduce tarifele de distributie a energiei dupa ce primeste decizia Consiliului Concurentei
Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a anuntat vineri ca nu a primit, pana in prezent, decizia Consiliului Concurentei cu privire la investigatia desfasurata si care priveste incalcari ale legislatiei in domeniul concurentei de catre operatori de distributie a energiei electrice concesionari si intreprinderi furnizoare de contoare si echipamente de masurare a energiei electrice.

ANRE mentioneaza insa ca atunci cand o va primi va declansa procedurile privind calculele de modificare a tarifelor de distributie, in sensul reducerii lor.

"In momentul in care o vom primi, vom declansa procedurile privind calculele de modificare a tarifelor de distributie, in sensul reducerii lor, luand in considerare efectele cumulate ale achizitiilor de contoare, in perioada 2008 -2015", arata ANRE, intr-un comunicat.

Presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, a declarat joi ca tarifele de distributie a energiei electrice ar putea scadea in viitor, dupa ce consumatorii au fost afectati de faptul ca mai multe firme din sector s-au inteles in decursul anilor, "au umflat" preturile si au trucat licitatiile. Decizia va fi luata de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), institutia care aproba tarifele de distributie si care va stabili si prejudiciul creat.

"Comitetul de reglementare al ANRE acorda, in continuare, o atentie deosebita analizei tuturor costurilor care compun factura finala de energie si nu va ezita sa faca toate corectiile necesare in sensul reducerii tarifelor care se vor dovedi ca sunt afectate de intelegeri anticoncurentiale pe piata de energie", afirma oficialii ANRE.

Cea mai mare amenda data anul trecut de Consiliul Concurentei, de circa 15,8 milioane de euro, a fost aplicata cartelului de pe piata contoarelor de masurare a energiei electrice. In acest caz, una dintre companiile implicate a aplicat pentru politica de clementa si a adus dovezi privind existenta faptelor anticoncurentiale, obtinand astfel imunitate la amenda.

"Aceste intelegeri au condus la costuri suplimentare pentru consumatorii finali care plateau facturi mai mari pentru energia electrica, iar noi vom colabora cu Autoritatea de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) pentru recuperarea prejudiciului", a declarat joi presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu.

Tot in acest caz, a fost sanctionata pentru prima data o companie organizatoare de licitatii publice, Electrica SA, pentru ca angajati ai ...citeste mai departe despre "ANRE ar putea reduce tarifele de distributie a energiei dupa ce primeste decizia Consiliului Concurentei" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1024 ori